Επίθεση στο Βερολίνο: Έφοδος της αστυνομίας σε καταυλισμό για τον εντοπισμό του Τυνήσιου

default image

Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην πόλη Έμεριχ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τυνήσιος που αναζητούν οι αρχές και φέρεται να είναι ο οδηγός της φονικής νταλίκας, κρύβεται στον συγκεκριμένο καταυλισμό. Είναι γνωστός στις αρχές

Έρευνες σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Γερμανία, όπου ο Τυνήσιος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο, πιστεύεται πως διέμενε, έγραψε σήμερα μια εφημερίδα.

Η Rheinische Post έγραψε ότι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται στην πόλη Έμεριχ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Κολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι αναζητείται ένας νέος ύποπτος για το ρόλο που φέρεται να έπαιξε στην επίθεση με φορτηγό εναντίον πλήθους ανθρώπων σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, μετά τις σχετικές πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ της χώρας.

 

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητάμε αυτόν τον ύποπτο» δήλωσε σε δημοσιογράφους από το Βερολίνο ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία, καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πρόκειται για ένα άνδρα γεννημένο το 1992 με καταγωγή από την Τυνησία, η ταυτότητα του οποίου βρέθηκε μέσα στην καμπίνα της μοιραίας νταλίκας, κάτω από τη θέση του οδηγού.

Γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας

“Υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και το Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας”, είπε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε επιπλέον ότι ο Τυνήσιος είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας το Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος είπε ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε, καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία το Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Γέγκερ.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο Τυνήσιος που αναζητείται χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

Υπενθυμίζεται πως την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η Τυνησία είναι μία από τις χώρες με τους περισσότερους στρατολογημένους σε τζιχαντιστικές οργανώσεις – περίπου 5.500 Τυνήσιοι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων και δρουν στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη.

Εξάλλου, Τυνήσιος ήταν ο δράστης και της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου με 86 νεκρούς – μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

(Πληροφορίες ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα