Ευθείες βολές του Αυστριακού προέδρου στην κυβέρνηση Κουρτς

Ευθείες βολές του Αυστριακού προέδρου στην κυβέρνηση Κουρτς
Aλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν AP

Ο τρόπος που πολιτεύεται η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία προκάλεσε την ενόχληση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ο οποίος έκανε δύο δημόσιες παρεμβάσεις μεγάλης σημασίας.

Πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Αυστρίας για μία σειρά από θέμα άσκησε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν δείχνοντας έτσι την έντονη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Voralberger Nachrichten που δημοσιεύεται την Τετάρτη, ο Αυστριακός πρόεδρος καταγγέλλει ότι προκαλούν ζημία στην Αυστρία οι “απαράδεκτες δηλώσεις, με έναν τρόπο που δεν τον έχω βιώσει ποτέ έως τώρα”, του γενικού γραμματέα και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος είχε χλευάσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ζητήσει την παραίτησή του.

 

Ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν ασκεί κριτική τόσο στην αυστριακή κυβέρνηση που δεν έχει αντιδράσει έως τώρα, όσο και στον ίδιο τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για τη “σιωπή” του, για την οποία ο Αυστριακός πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “το να λέει κανείς πως δεν έχει να πει κάτι, το θεωρώ πολύ λίγο”.

Σε άλλη, επίσης σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ασκεί κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση, όχι μόνον για την απάθειά της στις δηλώσεις του Χάραλντ Βιλίμσκι, αλλά και για την αμφισβήτηση από μέρους της, της επί πολλές δεκαετίες (ΣΣ ήδη από το 1945) υποδειγματικής λειτουργίας και τα “μεγάλα πλεονεκτήματα” του θεσμού των “κοινωνικών εταίρων” στην Αυστρία.
 

Ο ίδιος, εκφράζοντας τη “μεγάλη λύπη” του για τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού της, διαβόητης ήδη σε όλη την Ευρώπη, δωδεκάωρης εργασίας ημερησίως, επισημαίνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μία συμφωνία για μία ευπρεπή κοινοβουλευτική γνωμοδότηση.

 

Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε ταχθεί ενάντια σε μία σκληρότερη πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα του ασύλου απορρίπτοντας τα σχέδια που αυτή έχει παρουσιάσει, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, να επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνον σε έδαφος εκτός ΕΕ, ο Αυστριακός πρόεδρος είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι “όποιος απειλείται με διωγμό, έχει το δικαίωμα να ζητά προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες”.

Ταυτόχρονα πρόσθετε ότι υποστηρίζει αναμφίβολα την επαναφορά της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου στις πρεσβείες, “ωστόσο, εάν κάποιος έλθει στη χώρα μας και ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο”.
 

Ο ίδιος εξέφραζε τις επιφυλάξεις του απέναντι στις προτάσεις των προερχόμενων από το Κόμμα των Ελευθέρων, Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και ‘Αμυνας Μάριο Κούνασεκ, για την αποστολή Αυστριακών στρατιωτών στη Βόρεια Αφρική προς ενίσχυση της Frontex.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα