Η Ελβετία στέλνει την HSBC στο εδώλιο του κατηγορουμένου

default image

Με την κατηγορία της υποψίας για ξέπλυμα χρήματος οι ελβετικές αρχές ξεκινούν έρευνα κατά του παραρτήματος της τράπεζας στην Ελβετία

Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης πως ξεκινούν έρευνες στο τοπικό κατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος. Φυσικά η απόφαση αυτή των ελβετικών αρχών ήρθε ως ντόμινο εξελίξεων των αποκαλύψεων SwissLeaks και της περίφημης λίστας Φαλσιάνι που έβγαλε στο φως τις διαδρομές μαύρου χρήματος που έφτανε στην τράπεζα χωρίς να έχει φορολογηθεί στη χώρα προέλευσής τους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, εντόπισαν τα ” Νέα” στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και άλλων μεγάλων εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Την Κυριακή η ίδια η τράπεζα με επιστολή της ζητούσε συγνώμη για τα περιστατικά και εξηγούσε πως πολλά από αυτά συνέβησαν σε χρόνο που δεν είχε ακόμη αυστηροποιηθεί το νομικό καθεστώς, αλλά και ότι δεν είναι στις προθέσεις της να συνεργάζεται με πελάτες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους και φοροδιαφεύγουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα