Η πραγματική (και τελείως διαφορετική) ιστορία πίσω από το κοριτσάκι – σύμβολο του χωρισμού οικογενειών μεταναστών

Η πραγματική (και τελείως διαφορετική) ιστορία πίσω από το κοριτσάκι – σύμβολο του χωρισμού οικογενειών μεταναστών

Αποκαλύψεις από τον φωτογράφο που τράβηξε την εικόνα, στην οποία στηρίχτηκε το περιοδικό Time για το περιβόητο εξώφυλλό του. "Η κόρη μου δεν χωρίστηκε από την μητέρα της", δήλωσε ο πατέρας

Μια ιστορία διαφορετική από αυτή που εμφανίστηκε να αντιπροσωπεύει, κρύβεται πίσω από το κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του χωρισμού οικογενειών μεταναστών στις ΗΠΑ.

Στο περιβόητο εξώφυλλο του Time, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κοιτάζει το παιδάκι που κλαίει, με λεζάντα “Καλώς ήρθες στην Αμερική”. Όπως αποδεικνύεται, όμως, το συγκεκριμένο κοριτσάκι δεν είναι ένα από τα χιλιάδες που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους.

 

Η κανονική φωτογραφία, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το περιοδικό για την σύνθεσή του, τραβήχτηκε από τον Τζον Μουρ του πρακτορείου Getty Images, στις 12 Ιουνίου στο Τέξας και δείχνει το παιδί να κλαίει, δίπλα σε μία γυναίκα, η οποία προφανώς είναι η μητέρα του και σε έναν άνδρα, που φαίνεται να είναι συνοριοφύλακας.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος δήλωσε στο BBC ότι η μητέρα θήλασε το παιδί αφότου διέσχισαν με σχεδία το ποτάμι Ρίο Γκράντε. Λίγα λεπτά αργότερα τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν, με τον Μουρ να υποστηρίζει ότι οι συνοριοφύλακες πήραν μαζί την μητέρα και το παιδί.

Η φωτογραφία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για την πολιτική του Τραμπ περί χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους μετά την σύλληψή τους να περνούν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο.

Χάρη σε αυτή την εικόνα μάλιστα, συγκεντρώθηκαν 17 εκατ. δολάρια από δωρεές από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες των social media στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Τέξας Refugee and Immigrant Center for Education and Legal Services.

Η πραγματική ιστορία πίσω από το κοριτσάκι - σύμβολο του χωρισμού οικογενειών μεταναστών facebook

 

“Η κόρη μου έγινε σύμβολο του χωρισμού των παιδιών στα σύνορα των ΗΠΑ. Ίσως να άγγιξε και την καρδιά του προέδρου Τραμπ. Βλέποντας τι συμβαίνει σ’ αυτή εκείνη την στιγμή, ραγίζει η καρδιά του καθενός”, δήλωσε ο Ντένις Βαλέρα στο Reuters.

Ο Βαλέρα είπε ότι η κόρη του και η μητέρα του παιδιού, Σάντρα Σάντσεθ, συνελήφθησαν μαζί στην πόλη ΜακΆλεν, στα σύνορα, με την Σάντσεθ να ζητάει άσυλο. Τα λόγια του Βαλέρα για την τροπή των πραγμάτων επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας, Νέλι Τζέρεθ.

Ο Κάρλος Ρουίθ, ο συνοριοφύλακας που σταμάτησε την Σάντσεθ και την κόρη της, δήλωσε ότι ζητήθηκε της μητέρας να αφήσει το παιδί κάτω για να μπορέσουν να την ελέγξουν.

“Το παιδί, με το που το άφησε κάτω, αμέσως άρχισε να κλαίει. Εγώ, προσωπικά, πλησίασα την μητέρα και την ρώτησα αν όλα είναι εντάξει, αν το παιδί είναι καλά. Και αυτή απάντησε ναι, είναι κουρασμένη και διψασμένη. Είναι 11 η ώρα το βράδυ”.

Ο Βαλέρα επεσήμανε ότι η Σάντσεθ και η κόρη τους έφυγαν από την πόλη Πουέρτο Κόρτες της Ονδούρας χωρίς να πουν τίποτα σ’ αυτόν και στα άλλα τρία παιδιά του ζευγαριού. Όπως είπε, εκτιμά ότι η Σάντσεθ πήγε στις ΗΠΑ για να έχει καλύτερες οικονομικές δυνατότητες.

Για ψεύτικες ιστορίες κατηγορεί ο Τραμπ τους Δημοκρατικούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησετην Παρασκευή τους Δημοκρατικούς ότι διασπείρουν “πλαστές ιστορίες θλίψης και οδύνης” για τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τους μετανάστες γονείς τους οι οποίοι συνελήφθησαν στα σύνορα με το Μεξικό.

“Τα νότια σύνορά μας πρέπει να παραμείνουν ισχυρά”, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κατακλυστεί η χώρα μας από παράνομους μετανάστες ενώ οι Δημοκρατικοί αφηγούνται ψεύτικες ιστορίες θλίψης και οδύνης ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει στις εκλογές”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει πολλαπλασιάσει τα αντιφατικά μηνύματά του στο θέμα αυτό, για το οποίο εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση.

“Δεν θέλουμε να βλέπουμε οικογένειες να χωρίζονται”, είπε πριν από δύο ημέρες, όταν υπέγραψε το διάταγμα που έβαζε τέλος στο συστηματικό χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους.

Περισσότερα από 2.300 μικρά παιδιά και έφηβοι –οι περισσότεροι από χώρες της κεντρικής Αμερικής– έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και έχουν οδηγηθεί σε κέντρα φιλοξενίας μετά τη σύλληψη των γονιών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα