Και πάλι στον ορίζοντα η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Και πάλι στον ορίζοντα η συνάντηση Τραμπ-Κιμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε τηλεοπτικούς δέκτες της Ν. Κορέας AP

Ανοιχτό ξανά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Β. Κορέας στην Σιγκαπούρη-Τα "ήξεις-αφήξεις" και οι υποχωρήσεις Κιμ και Τραμπ

Θετικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Νότια αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά την χθεσινή, αιφνιδιαστική συνάντηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Προέδρου της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μετά την επιστολή του Προέδρου Τραμπ στον Κιμ, με την οποία του ανακοίνωνε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στη προγραμματισμένη-μέχρι τότε- για τις 12 Ιουνίου μεταξύ τους σύνοδο.

Κατά την χθεσινή συνάντηση των κορεατών ηγετών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη “σταθερή του βούληση” για “πλήρη” αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αλλά και μια πιθανή σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενω ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κρατήσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κιμ τον Ιούνιο, ενώ, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ο  Κιμ δήλωσε ότι αισθάνεται πιο κοντά με τον Μουν μετά τις νέες συνομιλίες.

Ο Μουν και ο Κιμ συμφώνησαν ότι μια πιθανή σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, τόνισε ο νοτιοκορεάτης Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Κιμ πιστεύει ότι μια σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες αντιπαράθεσης. “Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματιστεί μια περίοδος αντιπαράθεσης, μέσα από την επιτυχία μας συνόδου Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, καθώς και την ελπίδα του για συνεργασία, ειρήνη και ευημερία”, είπε στους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που συναντήθηκε, άλλωστε, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την εβδομάδα που μας πέρασε, δήλωσε ότι μετέφερε την “ακλόνητη βούληση” του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της εχθρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα και την επιδίωξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Κιμ και Μουν συμφώνησαν, επίσης, στη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των χωρών τους, σε υψηλό επίπεδο, την 1η Ιουνίου.

Τραμπ: Εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη

Χθες, Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την τελευταία επίσημη τοποθέτησή του, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να εξετάζει μια σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη και σημείωσε ότι οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά.

“Πηγαίνουμε πολύ καλά αναφορικά με τη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

“Προχωρά πολύ καλά. Οπότε, εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί”, πρόσθεσε.

Συζητήσεις για συμφωνία μη επίθεσης

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις νοτιοκορεάτη αξιωματούχου, Βόρεια και Νότια Κορέα συζητούν την πιθανότητα δέσμευσης μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με την ασφάλεια πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής.

“Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια”, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε δημοσιογράφους.

“Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για μια τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, κατέληξε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα