Κομισιόν για Paradise Papers: Προτεραιότητα μας η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Κομισιόν για Paradise Papers: Προτεραιότητα μας η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Press conference by Commissioner Günther Oettinger on the Commission's proposal for the EU budget 2018 in Brussels, Belgium on May 30, 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζοντας τον παγκόσμιο σάλο που έχει προκληθεί από τη διαρροή εγγράφων για τους φορολογικούς παραδείσους τονίζει ότι έχει λάβει αρκετά μέτρα και πετάει το μπαλάκι στα κράτη- μέλη

«Έχουμε κάνει περισσότερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια από ό, τι έχει γίνει εδώ και δεκαετίες». Αυτό απαντά μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αποκαλύψεις των Paradise Papers. Όπως ενημέρωσε το News 24/7 εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι προτάσεις της είναι υπό έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ πετάει το μπαλάκι και στα κράτη-μέλη για την ψήφιση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων κατά της φοροαποφυγής».

«Όπως γνωρίζετε μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει καταστήσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μια κορυφαία προτεραιότητα. Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Jean-Claude Juncker, έχουμε προτείνει και κερδίσει ομόφωνη συμφωνία για μια σειρά νέων κανόνων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής που έχουν τεθεί σε ισχύ και έχουν ήδη αποτελέσματα. Έχουμε κάνει περισσότερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια από ό, τι έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Το έργο μας καθιστά ήδη δυσκολότερο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα άτομα να καταφέρνουν να ξεφεύγουν, χωρίς να πληρώσουν το μερίδιο που δίκαια θα πρέπει να πληρώνουν σε φόρους.

Αναμένουμε από το Συμβούλιο να συμφωνήσει στη –διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη- μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τον Δεκέμβριο, με παράλληλα εργαλεία αντιμετώπισής τους.

Η πρότασή μας να φωτίσουμε περισσότερο τη βιομηχανία φοροαποφυγής πρέπει επίσης να υιοθετηθεί γρήγορα. Και πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στη δέσμη μέτρων για τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κοινό έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιριών.

Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή των εταιρειών μόνο ανέρχεται σε 50-70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Αυτό πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τα κράτη μέλη μας που πρέπει να προωθήσουν τα θέματα. Ορισμένες προτάσεις της Επιτροπής παραμένουν εκκρεμείς. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτά ώστε να βοηθήσουν στην παύση των δρόμων φοροαποφυγής μέσω offshore».

(Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα