Κομισιόν για τουρκικές εκλογές: Δίκαιη ψηφοφορία, άδικη προεκλογική εκστρατεία

Κομισιόν για τουρκικές εκλογές: Δίκαιη ψηφοφορία, άδικη προεκλογική εκστρατεία
Η Φεντερίκα Μογκερίνι AP

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία είχαν επιλογές, αλλά περιορισμένες ελευθερίες συνάθροισης και έκφρασης, σύμφωνα με τους Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν.

Δίκαιη ψηφοφορία, άδικη προεκλογική εκστρατεία βλέπει η Κομισιόν στις τουρκικές εκλογές. Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, οι ψηφοφόροι της Τουρκίας είχαν επιλογές, ωστόσο, «το περιοριστικό νομικό πλαίσιο και οι εξουσίες που χορηγούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιόρισαν τις ελευθερίες της συναθροίσεως και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν μιλούν πάντως για συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο στην Τουρκία.

«Οι εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου κατέγραψαν πολύ μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων και ένα ευρύ φάσμα υποψηφίων και κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε την ισχυρή προσκόλληση του τουρκικού λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες και την επιδίωξη των πολιτικών ελευθεριών τους, καθώς και του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ΕΕ.

 «Όπως εκτιμά η αποστολή παρακολούθησης εκλογών, οι εκλογείς είχαν μια πραγματική επιλογή, αλλά οι συνθήκες για την εκστρατεία δεν ήταν ίσες. Επιπλέον, το περιοριστικό νομικό πλαίσιο και οι εξουσίες που χορηγούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιόρισαν τις ελευθερίες της συναθροίσεως και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης», επισημαίνουν, προσθέτοντας πάντως «θα συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις πολλές κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

«Οι εκλογές ενεργοποίησαν και το νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές συνέπειες για την τουρκική δημοκρατία – όπως έθεσε η Επιτροπή της Βενετίας – όσον αφορά τους ελέγχους και τις ισορροπίες. Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την επείγουσα αντιμετώπιση των βασικών κενών όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», καταλήγουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα