Οργή κατά Τραμπ για την “αθώωση” Πούτιν

Οργή κατά Τραμπ για την “αθώωση” Πούτιν
Τραμπ και Πούτιν κατά την Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι AP

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας.

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας της απόφασης του αμερικανού Προέδρου να μην ασκήσει κριτική στη Ρωσία για την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά και την πρόσφατη παραπομπή δώδεκα Ρώσων αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών για χακάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Χίλαρυ Κλίντον και του Δημοκρατικού Κόμματος και να μην ζητήσει την έκδοσή τους από τον Πούτιν, κατά την Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ελσίνκι.

Όπως δήλωσε συνεργάτης του Τραμπ, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος αναμενόταν να τηρήσει σκληρή γραμμή, δεν είπε ούτε μία επικριτική λέξη για τη Μόσχα ή για κάποιο από τα ζητήματα που έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων στο χαμηλότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ αντιθέτως, κατήγγειλε την “ηλιθιότητα” της δικής του χώρας και ιδίως την απόφαση να διενεργηθεί έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές.

Πούτιν και Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου AP

 

Η στάση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη φέρει σε δυσχερή θέση τον Λευκό Οίκο, που προσπαθεί επί μήνες να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ είναι απρόθυμος να υψώσει το ανάστημά του στον Πούτιν. Όπως αναφέρει το CNN, στελέχη του Λευκού Οίκου παραδέχονται ανοιχτά πως δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στα ερωτήματα για τα όσα είπε ο Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου.

Έντονη αντίδραση από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών

Ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν έκανε λόγο για “προδοτική” εμφάνιση από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως ο Πούτιν τον έχει “στην τσέπη του”.

Αντιδρώντας στις σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς, εξέδωσε επίσημη δήλωση στην οποία αναφέρει: “Ήμασταν ξεκάθαροι στην ανάλυσή μας για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να υποσκάψουν την δημοκρατία μας και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αντικειμενικές πληροφορίες για την υποστήριξη της εθνικής μας ασφάλειας.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ

Σε πολιτικό επίπεδο κατά των δηλώσεων Τραμπ στράφηκαν στελέχη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών αλλά και μέχρι πρότινος υποστηρικτές του αμερικανού Προέδρου. Από το στρατόπεδο του Δημοκρατικού κόμματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νάνσυ Πελόσι, χαρακτήρισε “θλιβερή” την εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ και διερωτήθηκε τι έχει σε βάρος του ο Πούτιν, ώστε ο αμερικανός Πρόεδρος να τον φοβάται τόσο.

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι ντροπιάζει τις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, “αγκαλιάζοντας” έναν δικτάτορα, ενώ ο υποψήφιος με την Χίλαρυ Κλίντον για την αντιπροεδρία, Τιμ Κέιν, έκανε λόγο για “θλιβερή, ντροπιαστική στιγμή για το μεγάλο έθνος μας”.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών κατά του αμερικανού Προέδρου και της στάσης του στράφηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος διά του εκπροσώπου του υπογράμμισε ότι “η Ρωσία δεν είναι φίλος” και πως συμφωνεί “με τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές”.

Ντόναλντ Τραμπ και Μιτς Μακκόνελ AP Photo/J. Scott Applewhite

 

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, με δήλωσή του υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016 και πως κάθε δήλωση του Πούτιν που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Πληροφοριών είναι “ψέμα και πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέτοιο από τον Πρόεδρο”.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν, με δήλωσή του τονίζει πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις εκλογές μας” και πως η Ρωσία “παραμένει εχθρική στις βασικές αξίες και τα ιδανικά μας”, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο να κατανοήσει πως “η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος”.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν AP

 

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα “παιχνιδάκι”.

“Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται για αυτόν, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτές και σε όσα έλεγε ο Πούτιν”, δήλωσε ο Κόρκερ στο CNN αναφορικά με τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις διαψεύσεις του Πούτιν τις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ προφανώς αποδέχτηκε.

Μακκέιν: Μία από τις πιο ντροπιαστικές εμφανίσεις αμερικανού Προέδρου

Ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν AP

 

Με ανακοίνωσή του, το ιστορικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Τζον Μακκέιν, στρέφεται κατά του Προέδρου Τραμπ, αποκαλώντας την σημερινή του εμφάνιση “μία από τις πιο ντροπιαστικές που έχουν γίνει από αμερικανό Πρόεδρο”, και τόνισε ότι η ζημιά που έγινε “από την αφέλεια, τον εγωισμό του Τραμπ και την συμπάθειά του για μονάρχες είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Αλλά είναι σαφές ότι η σύνοδος του Ελσίνκι ήταν ένα τραγικό λάθος”.

Τραμπ: Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των Πληροφοριών

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει την αρνητική εντύπωση που προκάλεσε με την στάση και τις δηλώσεις του κατά την Σύνοδο Κορυφής με τον Βλάντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, με tweet που έκανε ενώ επέστρεφε στις ΗΠΑ με το AirForceOne, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως “αν θέλουμε ένα λαμπρό μέλλον δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στο παρελθόν-ως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να τα βρούμε!”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα