Ρωσία: Σε 30 μέρες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ναβάλνι

Ρωσία: Σε 30 μέρες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Evgeny Feldman

Στη φυλακή για μία ακόμη φορά ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν για τις διαδηλώσεις που διοργάνωση ενόψει της ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου

Το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, επειδή στις 5 Μαΐου, δύο μέρες δηλαδή πριν την ορκωμοσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διοργάνωσε στην Μόσχα συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς την έγκριση των αρχών, με κεντρικό σύνθημα ο Πούτιν «δεν είναι ο τσάρος μας».

Η κατηγορία κατά του ηλικίας 41 ετών Αλεξέι Ναβάλνι, συνίσταται στο ότι παραβίασε για μια ακόμη φορά την σχετική νομοθεσία που αφορά την διοργάνωση η την διεξαγωγή συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, πορειών. Ο ίδιος ο Ναβάλνι αρνήθηκε ότι παραβίασε την νομοθεσία και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο παράνομο και γελοίο.

«Είδατε την ταυτότητα μου; Την είδατε: Είμαι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν μπορεί να μου απαγορεύσει κανείς την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων. Και μάλιστα δεν ήμουν εγώ, αλλά κάποιοι πολίτες που υπέβαλλαν αίτηση για την συγκέντρωση, στην οποία εγώ πήγα» δήλωσε ο Ναβάλνι, λέγοντας ότι η εκδήλωση ήταν «απολύτως ειρηνική» Η δικηγόρος του Ναβάλνι Όλγα Μιχαήλοβα αναφερόμενη στην κατηγορία για απείθεια σε αστυνομικό, ζήτησε από το δικαστήριο να θεωρήσει τις ενέργειες του αστυνομικού μη νόμιμες, όπως και να αποσυρθούν ως αβάσιμα κάποια αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ο Ναβάλνι δεν ενήργησε κατά παράβαση του νόμου, αλλά «μιλούσε ειρηνικά με τους δημοσιογράφους κοντά στο άγαλμα του Πούτσκιν, μέχρι την στιγμή που συνελήφθη».

Στις συγκεντρώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας συνελήφθησαν περισσότερα από 1600 άτομα.

Ο Ναβάλνι όταν συνελήφθη κατηγορήθηκε για απείθεια στην αστυνομία και για κατά συρροή παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την διοργάνωση συγκεντρώσεων.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δικάσιμο.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Ναβάλνι γνώριζε ότι οι αρχές δεν είχαν εγκρίνει τη δημόσια εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, ωστόσο «ενεργώντας ως διοργανωτής εκδήλωσης σε δημόσιο χώρο», ο ίδιος από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της 5ης Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα