Σε δίκη τρεις βελγικές εταιρίες για εξαγωγή χημικών στη Συρία

Σε δίκη τρεις βελγικές εταιρίες για εξαγωγή χημικών στη Συρία
Η συριακή πόλη Ντούμα, όπου εκτιμάται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα AP

Οι εταιρίες κατηγορούνται ότι εξήγαγαν, μεταξύ άλλων, χημική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του αερίου σαρίν

Στο εδώλιο δικαστηρίου της Αμβέρσας θα καθίσουν στις 15 Μαΐου τρεις εταιρίες, οι οποίες κατηγορούνται ότι εξήγαγαν χημικά στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ισοπροπανόλης, μιας κοινής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του αερίου σαρίν, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Η δίκη θα επικεντρωθεί στην εξαγωγή χημικών ουσιών από το 2014 έως το 2016 στον Λίβανο και τη Συρία από τη βελγική εταιρία χημικών AAE Chemie και δύο μεσάζουσες εταιρίες Danmar Logistics και Anex Customs. “Οι εταιρίες δεν είχαν άδεια εξαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων”, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

“Οι εταιρίες μου και η AAE Chemie ενεργούσαν πάντα με καλή πίστη. Πάντα συνεργαζόμασταν πλήρως με τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι της Αμβέρσας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Danmar Logistics.

Δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, όπως του σαρίν, εναντίον Σύριων πολιτών, με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση στην πόλη Ντούμα στις 7 Απριλίου. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η ισοπροπανόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως βιομηχανικός διαλύτης και σε ορισμένα ιατρικά προϊόντα. Είναι ένα από τα δύο βασικά συστατικά του σαρίν. Από το 2013 οι εταιρίες χρειάζονται άδεια για την εξαγωγή χημικών ουσιών στη Συρία.

Το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου και δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα