Στο συνέδριο του SPD στραμμένα τα βλέμματα Γερμανίας και Ευρώπης

Στο συνέδριο του SPD στραμμένα τα βλέμματα Γερμανίας και Ευρώπης
In this Jan. 16, 2018 photo the leader of the Social Democratic Party (SPD), Martin Schulz, sits in a hotel in Duesseldorf, Germany. Leaders of Germanys Social Democrats are lobbying hard for party members to vote this weekend for opening coalition talks with Chancellor Angela Merkels Union bloc. (Rolf Vennenbernd/dpa via AP) Rolf Vennenbernd/dpa via AP

Στην Βόννη είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή των Γερμανών και όχι μόνο, καθώς το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό "μεγάλου" συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Αγγελα Μέρκελ.

Σε περίπτωση που σήμερα στο συνέδριο του SPD επικρατήσει το «Ναι», τότε ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό. Αν όμως υπερισχύσει το «Όχι», τότε τα πιθανότερα σενάρια είναι κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές.

Οι 16 τοπικές κομματικές οργανώσεις αποστέλουν στη Βόννη συνολικά 600 αντιπροσώπους, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν και τα 45 μέλη του προεδρείου του κόμματος. Τα πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Dpa), τα οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle είναι:

Σε περίπτωση “Ναι”

Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από μεθαύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της Άγκελας Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.

Σε περίπτωση “Όχι”

Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικας» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:

α) Νέα, δεύτερη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από πιθανό «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.

γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή ψηφοφορία στο συνέδριο του SPD δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, αλλά όπως όλα δείχνουν, και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.

Ζέεχοφερ: Εκτιμώ ότι το συνέδριο θα ψηφίσει υπέρ

«Εκτιμώ ότι το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυνέρνησης μεγάλου συνασπσιμού. Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μετά το συνέδριο με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Μετά ακολουθεί η (νέα) ψηφοφορία των μελών του SPD. H νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί κατόπιν στο πρώτο μισό του Μαρτίου, σαφώς προ του (καθολικού) Πάσχα (1η Απριλίου)», είπε ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), του βαυαρικού βραχίονα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και πρωθυπουγός του κρατιδίου αυτού, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild».

Ο κ. Ζέεχοφερ επαίνεσε επίσης την Αντρέα Νάλες, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του SPD: «Η Αντρέα Νάλες ήταν μια ισχυρή διαπραγματευτική εταίρος. Λειτουργούσε συνεχώς σταθεροποιητικά στις γραμμές του κόμματός της. Κατάφερε να περάσει πολλά αιτήματα για κοινωνική ανάπτυξη και σε αυτό συμπίπτει με τις απόψεις του CSU», όπως είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα