Συνελήφθη ο τρίτος δράστης των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

default image

Στα χέρια των βελγικών αρχών ο Φεϊσάλ Σεφού, ο δράστης με το καπέλο που συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες (Pics+Vids)

Ο Φεϊσάλ Σεφού ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έχει συλληφθεί από τις βελγικές αρχές την Πέμπτη, δυο μέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που σκόρπισαν το θάνατο στην καρδιά της Ευρώπης.


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από βελγικά ΜΜΕ ο Φεϊσάλ Σεφού είναι το πρώτο άτομο στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας και τρομοκρατικές δολοφονίες”, ενώ τέθηκε σε προσωρινή κράτηση.

Ο Φεϊσάλ Σεφού είναι δημοσιογράφος στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, φέρεται να είναι ο άνθρωπος με το καπέλο που έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως τον αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο, μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Φεϊσάλ Σ. συνελήφθη από τις Αρχές το βράδυ της Πέμπτης και σε έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τουδεν βρέθηκαν ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά.


Την Παρασκευή, η αστυνομία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι είναι “πολύ πιθανόν” ο Σεφού να είναι “ο άνθρωπος με το καπέλο.”

Την ίδια μέρα,  η βελγική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις σχετικά με ένα σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία. Ένας άνδρας, ο Ραμπά Ν. κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε σχέση με την έρευνα που πραγματοποιείται για αυτή την υπόθεση.

Αναβλήθηκε η πορεία στις Βρυξέλλες

Η “πορεία ενάντια στον φόβο” που επρόκειτο να γίνει αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους στη βελγική πρωτεύουσα, αναβάλεται για λόγους “ασφαλείας”, κατόπιν αιτήματος των αρχών, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές της.

“Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση των αρχών για τη μετάθεση (της κινητοποίησης) σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ζητούμε επομένως κι εμείς με τη σειρά μας από τους πολίτες να μην έρθουν αυτήν την Κυριακή στις Βρυξέλλες” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ και ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν είχαν ζητήσει από τους πολίτες να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, επικαλούμενοι “λόγους ασφαλείας”.

Η “πορεία ενάντια στον φόβο” θα ξεκινούσε αύριο το απόγευμα από την πλατεία του Χρηματιστηρίου, στην καρδιά των Βρυξελλών. Στόχος της, κατά τους οργανωτές της, ήταν να προάγει την αλληλεγγύη και την ιδέα ότι όλοι μπορούν να ζουν μαζί αρμονικά αλλά και να “να δείξει σε αυτούς που θέλουν να μας γονατίσουν ότι παραμένουμε όρθιοι”.

Η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για “τρομοκρατικές δολοφονίες”. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι όντως ο “άνδρας με το καπέλο” δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. “Είναι μια υπόθεση”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε “τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό” και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε “επιμελητειακό” ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.

(Πηγή: Independent, RT, ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα