Το ζήτησε η Ιβάνκα κι έγινε πράξη: Αλλάζει η πρακτική χωρισμού των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους

Το ζήτησε η Ιβάνκα κι έγινε πράξη: Αλλάζει η πρακτική χωρισμού των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους
Ιβάνκα Τραμπ AP

Η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα τερματίσει την πρακτική χωρισμού. Η αγαπημένη κόρη του Αμερικανού προέδρου φέρεται να ζήτησε από τον πατέρα της να αλλάξει την πολιτική μηδενικής ανοχής που χωρίζει παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών που περνούν παράνομα στις ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να χωρίζονται, τελεία και παύλα», δήλωσε ο Πολ Ράιαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν στο Σώμα όμως αυτός ο νόμος πρέπει, προκειμένου να εγκριθεί, να υπερψηφιστεί κατόπιν από τη Γερουσία όπου η πλειοψηφία είναι σχεδόν οριακή (51-49).

«Με τον νόμο μας, όταν οι μετανάστες θα διώκονται διότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα, οι οικογένειες θα παραμένουν κατά τη διάρκεια όλης της νομικής διαδικασίας, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας» συνέχισε ο Ράιαν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να μπορεί να «στεγάσει και να φροντίσει τις οικογένειες καθ’ όλη τη διαδικασία».

«Πρόκειται προφανώς για (ένα κείμενο) το οποίο συζητήσαμε χθες με τον πρόεδρο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το εγκρίνουμε αύριο» συμπλήρωσε ο Πολ Ράιαν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους για τη μετανάστευση χωρίς να διαλύουμε οικογένειες» υπογράμμισε.

Ο Λευκός Οίκος «θέλει το Κογκρέσο να αντιδράσει και εμείς το κάνουμε».

Σε ένα άλλο σημείο του, αυτό το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μια λύση για το καθεστώς των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έφθασαν παρανόμως στη χώρα, των λεγόμενων “Dreamers”, είπε ο Ράιαν χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ιβάνκα προέτρεψε τον Τραμπ να τερματίσει την πρακτική χωρισμού

Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη, έμπιστη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, προέτρεψε τον πατέρα της να βάλει τέλος στην πολιτική χωρισμού των μικρών παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους που συλλαμβάνονται στα σύνορα, σύμφωνα με έμμεσες μαρτυρίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “ανέφερε ότι η κόρη του Ιβάνκα τον προέτρεψε να τερματίσει (αυτήν την πρακτική) και είπε (ο πρόεδρος) ότι αναγνωρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει, ότι οι εικόνες είναι οδυνηρές και ότι αναζητά μια νομοθετική λύση”, αποκάλυψε ο Κάρλος Κουρμπέλο, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με εκπροσώπους του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το βράδυ της Τρίτης. “Η κόρη του είδε τις εικόνες και είπε ότι για πολλούς λόγους θα πρέπει να το διευθετήσουμε αυτό”, σύμφωνα με τον Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από τη Νέα Υόρκη που μετείχε επίσης στην ίδια συνάντηση.

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως αυτήν την αμφιλεγόμενη πρακτική που έχει προκαλέσει σωρεία επικρίσεων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Στο Twitter, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times στον Λευκό Οίκο, μετέφερε τη συζήτηση πατέρα-κόρης, στην οποία όμως δεν ήταν παρούσα: “Αυτό που είπε ο Τραμπ για την Ιβάνκα Τραμπ στη συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο, είναι ότι πήγε και του είπε «Μπαμπά, τι κάνουμε για αυτό;». Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι ένα «δύσκολο θέμα» και άλλαξε συζήτηση”, έγραψε η Μάγκι Χάμπερμαν.

Περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σύλληψη των γονιών τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στα τέλη Μαΐου η κόρη του 45ου προέδρου προκάλεσε σάλο όταν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της στην οποία πόζαρε χαμογελαστή να σφίγγει στην αγκαλιά της τον γιο της, την ώρα που η πολιτική της “μηδενικής ανοχής” της κυβέρνησης προκαλούσε ήδη αναταράξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα