Βόρεια Κορέα: Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τις ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Σε χαμηλούς τόνους, η Πιονγκγιανγκ εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει τη διαδικασία διαλόγου με την Ουάσινγκτον, παρά την αιφνιδιαστική αποχώρηση Τραμπ από το "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων και την πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ, σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε ωστόσο «εξαιρετικά λυπηρή» την κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου.

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ», τόνισε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεω KCNA.

«Επαναλαμβάνουμε προς τις sΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Ν. Κορέα και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ στη Σεούλ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο κατέληξαν σε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους μετά την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η Σεούλ εξάλλου σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ-γκιουν.

«Η κυβέρνησή μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να εφαρμοστεί» η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στα τέλη του Απριλίου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενόψει της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε ο Τσου, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Φαίνεται ότι (η Βόρεια Κορέα) παραμένει ειλικρινής όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας και στις προσπάθειες της για την αποπυρηνικοποίηση και την αποκατάσταση της ειρήνης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα