Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα από Μοσκοβισί, Σολτς και Λε Μερ

Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ: Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα από Μοσκοβισί, Σολτς και Λε Μερ
Ο Όλαφ Σολτς με την Κριστίν Λαγκάρντ AP

Θετικά μηνύματα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα της χώρας μετά την έξοδό της από αυτό, εκφράζουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρουνό Λε Μερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας, εκφράζοντας την αισιοδοξία αλλά και την πεποίθησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προργάμματος.

Αισιόδοξος ο Σολτς

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.

Η αισιοδοξία του κ. Σολτς για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αποτυπώνεται επίσης σε ανταπόκριση της εφημερίδας Rheinische Post από την Ουάσιγκτον, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να σταθεί στα δικά της πόδια».

Στον υπότιτλο, αναφέρεται ότι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας «προετοιμάζουν το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης», αλλά και ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η περαιτέρω σχέση με την Ελλάδα».

Η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με την επιθυμία των πιστωτών της να απελευθερωθεί οριστικά από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

«Βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε, σύμφωνα με τη RP, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, o οποίος ωστόσο εμφανίστηκε να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Σόφια.

Η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «με την εκπνοή του προγράμματος σηματοδοτείται και το τέλος μιας εποχής, καθώς το 2010 η Ελλάδα διεσώθη από την χρεοκοπία μόνο με την βοήθεια των χωρών του ευρώ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να συγκρούονται με το ΔΝΤ, το οποίο αποτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα λιγότερο αισιόδοξα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Με αυτό η νέα κυβέρνηση θα εκπλήρωνε μια υπόσχεση της προηγούμενης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό το βήμα, μια κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή για νέα ελάφρυνση του χρέους θα είναι πιο δύσκολη. Ειδικά στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει αντίσταση», καταλήγει η συντάκτρια.

Μοσκοβισί: Σε εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις

Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» διεξάγονται οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του».

«Υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά και απέναντι στην Ευρωζώνη την ίδια, καθώς μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ξεκαθάρισε ότι «είναι εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ απέρριψε τις «φήμες περί παράτασης».

«Είναι σημαντικό σε κάθε Eurogroup που έρχεται, αυτό του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου να υπάρχει πρόοδος. Αρχής γενομένης από το επόμενο Eurogroup, πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε να καταλήξουμε βήμα-βήμα στην πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Περιμένω ότι (σ.σ. στη Σόφια) η κάθε πλευρά θα επιβεβαιώσει τη προσήλωσή της στην ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, καλώντας όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία, όπως είπε δεν πρέπει να είναι ένα ακόμα πρόγραμμα. «Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που σημαίνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας εγκαίρως, να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται πως είναι μια καλή βάση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «όλοι οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πως «οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε αυτό το πνεύμα», συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων που είχε ο ίδιος με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή είναι πρόθεση και του ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι είναι εξίσου αναγκαίο να συνεχιστούν οι εργασίες «στη βάση των πραγματικών στοιχείων». «Είμαστε στην τελική ευθεία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής το έχουμε διανύσει και πρέπει να διατηρήσουμε το ρυθμό μας μέχρι το τέλος της κούρσας για να πάνε όλα καλά. Η μόνη απειλή είναι να σταματήσουμε την προσπάθεια» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Λε Μερ: Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση

Την άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να έχει «φιλόδοξη» προσέγγιση απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συμμετείχε χθες στο λεγόμενο Washington Group την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης με τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ που θα αποτελέσει την «σφραγίδα» για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Μπρουνό Λε Μερ είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να «σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».«Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», κατέληξε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα