ΕΦΚΑ: Ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις

ΕΦΚΑ: Ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ Eurokinissi

Σε 5 μηνιαίες δόσεις και μέχρι 30 Αυγούστου η εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών

Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που ανήκουν στα ταμεία τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ, οι οποίοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να καταβάλουν σε 5 δόσεις τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των καταβληθεισών εισφορών (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων εισφορών (με βάση το εισόδημα του 2016) στον ΕΦΚΑ. Αυτό προβλέπει – μεταξύ άλλων- η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εκδόθηκε και παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις με χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον τρόπο εκκαθάρισης των εισφορών των μη μισθωτών.

Για την διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017, δηλαδή της χρονιάς που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΦΚΑ και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, η εγκύκλιος αναφέρει ρητά ότι «σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο (χρεωστικό υπόλοιπο) αυτή επιμερίζεται ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής, με την τελευταία δόση να είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018».

Συνεπώς, οι μηνιαίες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μηνών Απρίλιου 2018 έως και Αυγούστου 2018 θα περιλαμβάνουν:

α) την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το 2018, και

β) την μηνιαία δόση οφειλής που προκύπτει από τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017.

Για παράδειγμα η εισφορά του μήνα Απριλίου περιλαμβάνει την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά ύψους €250,00 και την μηνιαία δόση οφειλής ύψους €120,00, δηλαδή συνολικά ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει μέχρι 31/5/2018 ποσό ύψους €370,00. αν ο ασφαλισμένος δεν κάνει καμία καταβολή μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Από 1/6/2018 επιβάλλεται τόκος καθυστέρησης μόνο επί του ποσού της μηνιαίας δόσης οφειλής, δηλαδή επί του ποσού των €120,00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα