Κουντουρά: Αύξηση 25% στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία τριετία

Κουντουρά: Αύξηση 25% στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία τριετία
Αύξηση 25% στον ελληνικό τουρισμό την τελευταία τριετία σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στη μεγάλη τουριστική αύξηση και το 2018

Τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας παρουσίασε η Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην 26 Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Η υπουργός Τουρισμού, επισήμανε ότι «το 2018 ολοκληρώνεται η εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε το 2015 με ορίζοντα τετραετίας και η υλοποίησή της οδήγησε στις συνεχείς επιδόσεις-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού σε όλα τα μεγέθη, με όραμά μας 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό».

«Πετύχαμε άλματα στον ελληνικό τουρισμό από το 2015 μέχρι σήμερα. Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την προηγούμενη τριετία. Οι δύο εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά στην τριετία, επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Έλενα Κουντουρά, ως χώρα «χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια τουριστική αγορά και εδραιώσαμε την Ελλάδα ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό. Οι κεντρικές στρατηγικές συνεργασίες, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση των τουριστικών τους προγραμμάτων για την Ελλάδα, στην ένταξη νέων προορισμών, στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιμήκυνση που αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τους μήνες της άνοιξης, και ακόμη περισσότερο, κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το χειμερινό τουρισμό κατά 20% ετησίως. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Αναπτύξαμε νέα θεματικά προϊόντα και ανοίξαμε νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Όλα αυτά κατέστησαν την Ελλάδα πολύ ελκυστική για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 350 νέα επενδυτικά σχέδια στην τριετία, περισσότερες από 25.000 επιπλέον κλίνες σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες.»

Αναφερόμενη στην τρέχουσα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού είπε ότι το 2018 ξεκίνησε με διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και 14% σημαντική αύξηση ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το 2017. Επίσης, τον Απρίλιο καταγράψαμε ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλων των εποχών, ενώ έχουμε αύξηση στα επίπεδα του 17- 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αεροπορικών θέσεων έως το τέλος του έτους.

Η υπουργός ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για «την στήριξη και την αναγνώριση του έργου της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που υλοποιούμε», ενώ αναφερόμενη στον ΕΟΤ, είπε ότι υλοποιεί ένα πολυεπίπεδο διαφημιστικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, με πολύ δυναμική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις, με μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, εντατικές προωθητικές δράσεις στα ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα και με τη διοργάνωση του μεγαλύτερου ποτέ αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης.

Όσον αφορά στις διεθνείς σχέσεις, η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε στους διεθνείς οργανισμούς και στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, όπου ακούγονται οι θέσεις μας και συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών για το μέλλον της παγκόσμιας τουριστικής ανάπτυξης, ενώ διεκδικούμε την ενίσχυση του τουρισμού στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Καταλήγοντας, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, με το Υπουργείο Τουρισμού να έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα περιέχει επιπλέον κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, και την επιδότηση για την ενίσχυση της δημιουργίας νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, ενώ σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν. Επίσης, δημιουργείται ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν κυρίως σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη διαμονή των Ευρωπαίων Πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα