Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος, τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις

Μέχρι τον Ιούνιο η συμφωνία για το χρέος, τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις
Ο Β. Ντομπρόβσκις AP

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είχε απευθύνει ερώτηση στον κ. Ντομπρόβσκις

«Η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους και μάλιστα με ουσιώδη τρόπο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε απάντησή του προς τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Β. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε ότι « όταν είπα ότι η συμφωνία για το χρέος είναι θέμα λίγων μηνών, εννοούσα τον Μάιο και τον Ιούνιο» και πως «η Κομισιόν είναι πλήρως δεσμευμένη για συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο χρέος, πριν τη λήξη του προγράμματος», είπε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στη συζήτηση για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της και αρμόδιος Επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής: 

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης πορείας και αυτή την ώρα έχει σημασία να εφαρμοστεί το pacta sunt servanta από όλες τις πλευρές. Υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία, ένας οδικός χάρτης, που, κατά το Eurogroup, πρέπει να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου -ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, μεταμνημονιακή στρατηγική, ελάφρυνση του χρέους, όπως έχει ήδη αποφασιστεί ως πλαίσιο από το Eurogroup το Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, και προσδιορισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας με βάση τον κανονισμό 472.

Επειδή κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του συμφωνημένου πακέτου είναι επιζήμια, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, και έτσι η καθυστέρηση προσθέτει αβεβαιότητα, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα.

Το πρώτο, πριν από λίγες μέρες είπατε ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στη συμφωνία -που δεν θα επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στις αγορές- είναι ζήτημα που θα λήξει μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένοι στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, που τους αποκαλώ “Κασσάνδρες των Αθηνών”, ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη δήλωσή σας, εισηγείστε την αναβολή των αποφάσεων, για μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αυτή τη δήλωσή σας.

Η Κομισιόν θέλει και εργάζεται για αποφάσεις στις 21 Ιουνίου και για το χρέος;

Και το δεύτερο, πώς σκοπεύει η Κομισιόν να συμβάλλει ώστε οι διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων δανειστών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;»

Απαντώντας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε τα εξής:

«Όντως είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα και σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα πάει καλά. Η Ελλάδα υπερέβει τους φορολογικούς της στόχους και μάλιστα με ουσιώδη τρόπο, όπως διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά πέρυσι.

Και έχει αρχίσει η αξιολόγηση – η αποστολή είναι ήδη στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Συνολικά θα έλεγα ότι υπάρχει σαφής δέσμευση από όλες τις πλευρές, από τους θεσμούς και από τις Ελληνικές αρχές, να καταλήξει επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Συζητάμε κάποιες εκκρεμούσες πρότερες δράσεις και ορισμένα άλλα στοιχεία.

Και στα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι και τα μέτρα για το χρέος.

Όπως είπα και δημοσίως πριν από μερικές μέρες, αυτή η εργασία συνεχίζεται και όταν μίλησα για τους μερικούς επόμενους μερικούς μήνες, εννοούσα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί αυτή η συμφωνία και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό, με βάση τις παραμέτρους που καθόρισε το Eurogroup, τους οποίους κι εσείς αναφέρατε. Δεν θα υπάρξει δηλαδή ονομαστικό κούρεμα, αλλά οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους θα αλλάξουν ούτως ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές και να σταθεί στα πόδια της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν, είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Τώρα το πώς εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ: συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά, διότι έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, όχι μέσω απευθείας οικονομικής συμμέτοχής, αλλά με βάση κάποιες προληπτικές ρυθμίσεις. Συζητάμε λοιπόν, για το τι μορφή συνεργασίας ή δέσμευσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την τελική φάση του προγράμματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα