Μεγαλύτερη διόρθωση βλέπει η Morgan Stanley με τον φόβο ανόδου των επιτοκίων

Μεγαλύτερη διόρθωση βλέπει η Morgan Stanley με τον φόβο ανόδου των επιτοκίων
Specialist Patrick King works at his post on the floor of the New York Stock Exchange, Wednesday, April 19, 2017. U.S. stocks are rebounding Wednesday morning as strong results from Morgan Stanley and rising bond yields send banks and other financial companies higher. (AP Photo/Richard Drew) ap

Οι προσδοκίες για αύξηση του κόστους χρήματος στο άμεσο μέλλον θα πυροδοτήσουν νέα και ίσως πιο βίαιη διόρθωση στις αγορές σύμφωνα με την Morgan Stanley

Σε νέες εκτιμήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο κίνδυνος να επαναληφθεί η βίαιη διόρθωση που είχαμε πριν περίπου 10 ημέρες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου μεγαλώνει όσο το σενάριο ανόδου των επιτοκίων πλησιάζει στην πραγματοποίησή του.

Μάλιστα τονίζει ότι η πρόσφατη βίαιη διόρθωση ήταν μόνο η αρχή ενώ η επόμενη τρικυμία θα έρθει ξανά από την προσδοκία αύξησης των επιτοκίων που θα ξεκινήσει από την αμερικανική ομοσπονδιακή Τράπεζα και θα χτυπήσει τις μετοχές αφού αυτόματα θα υπάρξουν προσδοκίες για μείωση κερδών.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, πήρε απλά μία γεύση από τις πιθανές ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων νωρίτερα αυτό το έτος, με τη μεγαλύτερη δοκιμασία να έρχεται στο επόμενο διάστημα.

Τούτο αν και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποδείχθηκαν δύσκολες για τους επενδυτές μετοχών, ο βασικός δείκτης των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό αποδόσεων δεν ξεπέρασε το εύρος των τελευταίων πέντε ετών.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις, από την άλλη πλευρά, σημαίνουν υψηλότερο discount στην αξία των μελλοντικών κερδών. Εάν ξεπεράσουν το εύρος των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερη ομαλοποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα πιο έντονα αρνητικά τις μετοχές, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι σχετικά χαμηλές πραγματικές αποδόσεις αποτέλεσαν μεγάλη στήριξη για τις αποτιμήσεις των μετοχών, κι έτσι μια κίνηση υψηλότερα θα έδειχνε ότι οι μετοχές θα πρέπει να βασιστούν πλέον στην κερδοφορία και όχι στις αποτιμήσεις, για να κινηθούν υψηλότερα. Και η πρόκληση είναι ότι η επιβράδυνση ενδέχεται να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο.

“Αυτό συμβαίνει όταν η ανάπτυξη χαλαρώνει, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να ενισχύεται. Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και ένα καλό πρώτο τρίμηνο στα αποτελέσματα των εταιρειών έδωσαν ένα σημαντικό αντιστάθμισμα”, επισημαίνει. Ωστόσο, στο β’ τρίμηνο όταν ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ενώ οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσουν ρυθμούς, τότε τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα για τις μετοχές, σημειώνει η Επενδυτική Τράπεζα.

(Φωτογραφία: AP Photo/Richard Drew)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα