Τράπεζες: Το μήνυμα των αποτελεσμάτων και οι επόμενες κινήσεις

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες
Τράπεζες iStock

Πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα και οι επόμενες κινήσεις. Πώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα υποστούν μετά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο ρόλος των εσόδων από προμήθειες.

Ισχυρές επιδόσεις που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν θέσει οι διοικήσεις των τραπεζών, εμφάνισαν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την πλήρη επιστροφή τους στην κανονικότητα.

Το ισχυρό μήνυμα έστειλαν την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την σκυτάλη παραλαμβάνουν στις 16 Μαΐου η Eurobank και η Alpha Bank.

Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του 2024 καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 18,6% και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3% – συμπεριλαμβάνοντας πρόβλεψη για διανομή μερίσματος –, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ισχυρή δημιουργία οργανικών κεφαλαίων. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,6% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων και σε 19,7% σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων, χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή για το υπερβάλλον κεφάλαιο CET1 άνω των εποπτικών ορίων.

Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς οι οικονομικές επιδόσεις του τριμήνου ήταν εντυπωσιακές, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τρία ρεκόρ που έσπασε η διοίκηση του Ομίλου. Ιστορικό υψηλό για τα έσοδα από προμήθειες και δύο ιστορικά χαμηλά, σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων και κόστους πιστωτικού κινδύνου. Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 279 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 16,5% έναντι στόχου 14% το 2024.

Το κομβικό σημείο

Το σημείο-κλειδί που εστίασαν όλοι οι αναλυτές στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι η σταθερά αυξητική τάση των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διοικήσεών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επιχειρησιακά σχέδια, για αύξηση της συμμετοχής τους επί της οργανικής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

Ήδη Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσαν την συγκεκριμένη τάση ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των συγκεκριμένων εσόδων οι τράπεζες θα αναπληρώσουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που θα υποστούν μετά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη ζώνη του ευρώ.

Όπως επισημαίνουν σχετικά αναλυτές, «η ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης δεν φτάνει από μόνη της για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στα επιτοκιακά έσοδα και οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν και άλλες πηγές εσόδων».

Οι επόμενες κινήσεις

Το νέο τραπεζικό χάρτη απαρτίζουν «κομμάτια» όπως η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή, η αποεπένδυση του ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του ελληνικού αξιόχρεου την περασμένη χρονιά η οποία πλέον μεταφέρεται και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, με την Εθνική Τράπεζα να είναι η πρώτη που έλαβε το investment grade την περασμένη εβδομάδα από την MorningstarDBRS.

Επόμενο σημείο αναφοράς είναι το «πράσινο φως» που θα δώσει και επίσημα στις αρχές Ιουνίου ο SSM στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν φέτος στη διανομή μερισμάτων (από τα κέρδη του 2023), επιστρέφοντας στην ανταμοιβή των μετόχων τους ύστερα από 16 χρόνια.

Την ίδια στιγμή Alpha Bank και Eurobank έχουν ανακοινώσει σημαντικές κινήσεις κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Η Eurobank προχωράει στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, μέσω της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας καθώς εντός του Μαΐου αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις από τις κυπριακές εποπτικές αρχές για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής για να προχωρήσει στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Από την πλευρά της η Alpha Bank, μετά τη στρατηγική μετοχική συμμαχία με την ιταλική Unicredit, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την σημαντική συνεργασία με την Partners Group, η οποία κατέχει διεθνώς ηγετική θέση στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 147 δις. δολ. στο τέλος του 2023 και πελάτες θεσμικούς επενδυτές, κρατικά επενδυτικά ταμεία, family offices και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα τοποθέτησης στις ιδιωτικές αγορές (private markets), διευρύνοντας το «οπλοστάσιό» της στον τομέα του wealth management.

Η συνεργασία των δύο oμίλων θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και υποδομών της Partners Group, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ οι πελάτες του Private Banking της Alpha Βank θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ίδιες επενδύσεις με μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα