Μεγαλύτερο το μαξιλάρι, στοίχημα η ελάφρυνση

Μεγαλύτερο το μαξιλάρι, στοίχημα η ελάφρυνση
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του eurogroup AP

Οι όροι της ελάφρυνσης του χρέους είναι το μεγάλο στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup αφού το πρόγραμμα κλείνει στην ώρα του και η μεταμνημονιακή εποπτεία έχει λίγο πολύ συμφωνηθεί.

Κρίσιμα σημεία θα είναι η υποχώρηση που θα πρέπει αναγκαστικά να κάνει η Γερμανία ώστε η λύση που θα επιλέξει να μπορεί, όχι μόνο να κλείσει τις υποχρεώσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, αλλά να πείσει και τις αγορές.

Το τελευταίο επισημαίνουν με έμφαση όλες αυτές τις ημέρες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ προσθέτουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Όλαφ Σόλτς προσέρχεται στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με ένα πακέτο μέτρων ήπιας ελάφρυνσης του χρέους με αντάλλαγμα ένα μαξιλάρι ρευστότητας που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δις από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του ESM.

Επι της ουσίας , σε ότι αφορά την ελάφρυνση, η πρόταση για τα δάνεια ύψους 130,9 δις του EFSF θα προτείνει μια επέκταση της ωρίμανσης έως 5 χρόνια με αποπληρωμή 6-7 δις από τα 10,7 δις που χρωστά ακόμη η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ενώ η επιστροφή των 4 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές τράπεζες ( ANFASNPs) θα δίνονται ως μπόνους καλής επίδοσης με δόση 1 δις το χρόνο από το 2019 έως και το 2022.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της Γαλλικής πρότασης η Γερμανία είναι εντελώς αντίθετη στην αυτόματη εφαρμογή και θέλει ετήσιες αξιολογήσεις της Ελλάδας για την εφαρμογή του μέτρου.

Με την λύση αυτή, το χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο μέχρι και το 2027 – 2028 και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τεράστιες λήξεις χρέους που θα ξεκινούν από 2029 μέχρι και το 2043 με τις δικές της δυνάμεις. Είναι μια λύση που δίνει μια προοπτική μόνο μιας 10ετίας διάστημα πολύ μικρό για ένα τόσο υψηλό χρέος.

Εδώ βρίσκεται και το κλειδί που θα οδηγήσει στην υποχώρηση. Η λύση δεν φτάνει να αποφασιστεί αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να πιστοποιήσει και η έκθεση βιωσιμότητας του ESM αλλά και στην δική του έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.

Διαφορετικά αυτό που προσπαθεί να αποφύγει τώρα η Γερμανία (δηλ μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας με ένα νέο πρόγραμμα) θα το αντιμετωπίσει σε περίπου μια δεκαετία.

Η πρόταση του ESM όπως θα αποτυπώνεται με βάση την έκθεση βιωσιμότητας που έχει ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroupθέλει επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και νέα περίοδο χάρητος για τα δάνεια του EFSF κατά τουλάχιστον 5 χρόνια (λήγει σήμερα το 2022) ώστε η Ελλάδα να μεταφέρει το πρόβλημα των υψηλών λήξεων κοντά στο 2040.

Τα τοκοχρεολύσια που δεν θα πληρωθούν την περίοδο από το 2022 έως και το 2022 θα μοιραστούν σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά.

Το ΔΝΤ βρίσκεται κοντά σε αυτή την λύση ώστε να μπορεί να υποστηρίζει και σήμερα μέσω της παρουσίας της ίδιας της κ. Κριστίν Λαγκάνρτ αλλά και στην συνέχεια βιωσιμότητας του Ταμείου.

Από εκεί και μέρα η λύση θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα και από τα μέλη του Eurogroup.

Τα πλεονάσματα από το 2023 και μετά

Ένα εξίσου κρίσιμο στοιχείο που αναμένεται να κλείσει σήμερα θα είναι και η αποκλιμάκωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματτα μετά το 2022 όταν η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η ΕΕ έχει ήδη έτοιμη μια πρόταση για αποκλιμάκωση στο 3% το 2023 στο 2,5% το 2024 στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,1% για την περίοδο από το 2026 και μετά αλλά αυτό το στοιχείο μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα