“Μπόνους” 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από καθυστερημένες οφειλές

“Μπόνους” 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από καθυστερημένες οφειλές
"Μπόνους" 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από καθυστερημένες οφειλές AP

Οι όροι για τα 6 δισ. που θα πάρει σταδιακά η Ελλάδα από το 2019 έως το 2022 θα ξεκαθαριστούν στο σημερινό Eurogroup. Πώς προκύπτει το συγκεκριμένο ποσό.

Μαζί με το πλαίσιο της εποπτείας το σημερινό Eurogroup θα ξεκαθαρίσει τους όρους και για τα 6 δισ. που θα πάρει σταδιακά η Ελλάδα από το 2019 ως το 2022.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών αφορά την απόδοση στην Ελλάδα των κερδών ύψους 4,8 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Παράλληλα μειώνεται και το επιτόκιο του δανείου του 2012 για την επαναγορά που χρέους ελαφρύνοντας τις δαπάνες τόκων κατά περίπου 270 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Συνολικά συγκεντρώνεται ένα ποσό της τάξης των 5,9 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί ισόποσα σε τέσσερις ετήσιες δόσεις ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο από το 2019 ως το 2022.

Το πρωτότυπο είναι ότι τα 4,8 δισ. από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια δεν είναι δάνειο αλλά η καθυστερημένη εξόφληση οφειλών.

Το κέρδος της ΕΚΤ προκύπτει από το ότι τα ομόλογα αυτά κατόπιν συμφωνίας δεν κουρεύτηκαν στο PSI ( άρα πληρώνεται στο ακέραιο τόκος που αντιστοιχούσε στην τιμή του ομολόγου του 2010 ) και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν για να μειωθεί το επιτόκιο τους Όταν δε λήξουν θα πληρωθούν στην τιμή αγοράς τους. Για την ΕΚΤ ισχύει ο κανόνας ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει για λόγους ισοτιμίας κανένα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αλλά δεν επιτρέπεται να γράψει κέρδη από τα ομόλογά τους.

Με βάση αυτό από το Νοέμβριο του 2012 συμφωνήθηκε να δοθούν σταδιακά στην Ελλάδα τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που τότε ήταν περίπου 7,8 δισ. Από τα μέσα του 2013 όπως λόγω του ότι καθυστερούσε το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης του δευτέρου προγράμματος η απόδοση των κερδών διακόπηκε μέχρι και την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου για το χρέος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αποφασίστηκε -ξανά – η απόδοση, σταδιακά και με καθυστέρηση 9 χρόνων των κερδών από ANFA και SNP που τώρα είναι 4,8 δισ. από το 2019 μέχρι και το 2022. Μάλιστα τέθηκε ως προϋπόθεση για την απόδοση σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκ. ευρώ του ποσού αυτού η πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις και η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρήματα αυτά δεν είναι δάνειο αλλά οφειλόμενα τα οποία αποδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το δεύτερο κομμάτι του «μπόνους» των δανειστών αφορά την άρση της ρήτρας για πέναλτι 2% στο επιτόκιο του δανείου ύψους 13 δις ευρώ που έκανε η Ελλάδα το 2012 για επαναγορά χρέους αν το χρέος αυτό δεν αποπληρώνονταν ως το 2016. Με δεδομένο ότι τότε ο EFSF δάνειζε την Ελλάδα με επιτόκιο 1,3 -1,5% το επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα έφτανε το 3,5% προσεγγίζοντας αυτό του δανείου του ΔΝΤ.

Με την άρση της ποινής η Ελλάδα κερδίζει περίπου 270 εκ. ευρώ σε τόκους δηλαδή 1,08 δισ. ευρώ την τετραετία 2019 -2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα