Ντομπρόβκις: Στο τέλος της Οδύσσειας η Ελλάδα

Ντομπρόβκις: Στο τέλος της Οδύσσειας η Ελλάδα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις AP

 Υπέρ μιας λύσης για το χρέος η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα τάχθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Σε λίγο καιρό η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας Οδύσσειας είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που θα καταβληθούν μέχρι και το Eurogroup προκειμένου να έχουμε συνολική λύση για την Ελλάδα θα είναι τεράστιες.

 Ειδικότερα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, να διαμορφωθεί η λύση για το χρέος με μέτρα εμπροσθόβαρα που χαρακτήρισε σημαντικά – για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές – και να δημιουργηθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να θέσει την οικονομία της σε τροχιά μόνιμης ανάκαμψης.

 Ο κ. Ντομπρόσβκις δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στις ελληνικές αρχές για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας: «Βλέπουμε να αναδύεται κάποιος δημοσιονομικός χώρος με τον καιρό» σημείωσε. «Είναι μια θετική εξέλιξη» τόνισε για να συμπληρώσει ότι «οι λεπτομέρειες για τη χρήση του θα πρέπει να συζητηθούν».

 Τόνισε πάντως ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να μείνει σταθερή στον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Μετά ο στόχος θα μειωθεί στο 2%,

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται με:

  • χρηματοοικονομική σταθερότητα
  • ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν
  • δίκαιη ανάπτυξη ώστε τα οφέλη της να είναι ορατά από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

 Σε ότι αφορά στην περαιτέρω πορεία της ΕΕ, ανέφερε η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη θα προχωρούν μαζί, ενώ χαρακτήρισε ζήτημα υψηλής σπουδαιότητας και αναγκαιότητας η εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Στην Ευρωζώνη είπε, αυτό που συμβαίνει σε μία χώρα μπορεί να επηρεάσει και τις υπόλοιπες. Στην κατεύθυνση αυτό το Ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ενισχύει τη σχέση του προϋπολογισμού της ΕΕ με τις εθνικές πολιτικές, σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχει προταθεί ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Σταθεροποιητική Λειτουργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα