Τα ‘κρυφά’ μηνύματα της έκθεσης της ΤτΕ

Τα ‘κρυφά’ μηνύματα της έκθεσης της ΤτΕ

Οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε λίγο ούτε πολύ 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), οπότε και προτείνεται η κατάργησή τους. Τι άλλο εμπεριέχουν τα "ψιλά γράμματα" της έκθεσης της ΤτΕ, την οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως απαράδεκτη

Η ανάγκη κατάργησης των φοροαπαλλαγών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού του κρατικού προϋπολογισμού είναι ένα από τα «κρυφά» μηνύματα της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης.

Μπορεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να έσπευσε να απορρίψει ως απαράδεκτη την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπει παραμένουν μηνύματα.

Πέραν λοιπόν των ηχηρών προειδοποιήσεων του Γ. Στουρνάρα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ώστε να αποφευχθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια, στην έκθεση της ΤτΕ περιλαμβάνονται και λιγότερο ηχηρές παροτρύνσεις, όπως εκείνη για κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε λίγο ούτε πολύ 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), επομένως η ΤτΕ εμμέσως πλην σαφώς συστήνει την κατάργησή τους.

Ειδικότερα, η ΤτΕ προτρέπει την κυβέρνηση να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και να τις αντικαταστήσει «με στοχευμένη επιδοματική πολιτική».

Οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες συστήνεται μαχαίρι αφορούν κυρίως τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και τη φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φοροαπαλλαγές:

– Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ

– Στον ΦΠΑ 970 εκατ. ευρώ

– Στη φορολογία κεφαλαίου 659 εκατ. ευρώ

– Στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα