Τσακαλώτος: Έχουμε υπεραπόδοση από μεταρρυθμίσεις όχι μόνο από φόρους

Τσακαλώτος: Έχουμε υπεραπόδοση από μεταρρυθμίσεις όχι μόνο από φόρους
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα με την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πρόσθετα έσοδα 900 εκ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω μείωσης της ανεργίας και τα αδήλωτα εισοδήματα, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση κατά του βασικού επιχειρήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το υπερπλεόνασμα του 2017 προέρχεται αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση.

Όπως είπε ήδη από την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων έχουν αποκαλυφθεί εισοδήματα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για τα οποία βεβαιώθηκε φόρος 450 εκ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 200 εκ. ευρώ.

Μια άλλη πηγή της υπεραπόδοσης είναι τα αυξημένα κατά περίπου 450 εκ. ευρώ από τις κοινωνικές εισφορές. «Τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν από την αύξηση των εισφορών αλλά από την αύξηση της απασχόλησης κατά 250.000 άτομα» σημείωσε ο υπουργός.

Δεν άφησε αναπάντητο όμως και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση υπερφορολογεί και στην συνέχεια δίνει κοινωνικό μέρισμα. «Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε να μεσαία στρώματα για δύο λόγους» είπε για να συνεχίσει: «Ο πρώτος είναι ότι το ΔΝΤ υποτιμά συστηματικά την απόδοση των μέτρων που παίρνουμε και δεύτερο δεν μετρά τα μη παραμετρικά μέτρα όπως η αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, όπως σας είπε προηγουμένως»

Στο επιχείρημα ότι οι οι υψηλοί φόροι σταματούν τις επενδύσεις τόνισε ότι από τα Roadshow που έκανε τον τελευταίο καιρό το παράπονο των επενδυτών δεν είναι η υψηλή φορολογία αλλά η ανάγκη να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού. «Αυτό το έχει εξασφαλίσει ο νέος επενδυτικός νόμος που οριστικοποιεί ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς» είπε.

Στο επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός θύμισε την ενιαία πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποία αντιστοιχίζονται οι καταθέσεις με τα δηλωμένα εισοδήματα και την ενοποίηση των ταμείων στο ΕΦΚΑ.

Τόνισε επίσης ότι από την ανασκόπηση των δαπανών εξοικονομούνται περίπου 320 εκ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια. «Έτσι καταφέραμε να μην έχουμε καθόλου νέα μέτρα για το 2018» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές ότι σε αυτή την φάση το 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει απόδοση 5,01% και μέσα απόδοσης 5,17% που είναι η καλύτερη των τελευταίων 8 χρόνων «Με ποιο επιχείρημα μιλάτε για την επιφυλακτικότητα των αγορών» είπε, για να σημειώσει ότι και το πενταετές ομόλογο του Ιουλίου εκδόθηκε με επιτόκιο 4,23% και τώρα διαπραγματεύεται στο 4,21%. «Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει «δημιουργούμε παράλληλα και ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια ενώ εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία!».

Η σαρανταποδαρούσα και τα Lidl

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΝΔ τονίζοντας : «Έχετε θέσει τόσο χαμηλά τον πήχη που ακόμη και μια σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 από τα 40 πόδια της και φορτωμένη με σακούλες από τα Lidl θα μπορούσε να περάσει από πάνω. Πρέπει να αφήσετε την καταστροφολογία και να μιλήσετε για την οικονομία με θετική διάθεση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα