Τσακαλώτος: Μειώνεται ο κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων

Τσακαλώτος: Μειώνεται ο κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των stress tests δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ. Στοίχημα η εξισορρόπηση της συμμετοχής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση. Το Μάρτιο του 2016 η παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης

Την ανάγκη εξισορρόπησης της συμμετοχής και των δικαιωμάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών πρόκρινε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “παρά τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, τα αποτελέσματα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου και για τον λόγο αυτόν είμαι ικανοποιημένος”.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνεται ο κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Ως προς τα επιμέρους ζητήματα και αναφερόμενος, ειδικότερα, στην επιλογή των ομολόγων τύπου Coco’s (Contingent Convertible Bonds), ενός ακόμη χρηματοπιστωτικού «εργαλείου» τη χρήση του οποίου προβλέπει για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως “δεν είναι 100% βέβαιη η χρήση τους” τελικώς, για να συμπληρώσει πως σε αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για warrants.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο νευραλγικό μέτωπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ενώ ως προς τη διακυβέρνηση των τραπεζών κατέστησε σαφές πως μπαίνει φρένο στο πελατειακό ζήτημα.

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα προς την αγορά, καθώς επιβεβαιώνει πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα υπάρχει προοπτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να ενισχυθεί περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε μείζον πολιτικό ζήτημα την κατάρτιση και εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, τοποθετώντας χρονικά την παρουσίαση ενός τέτοιου προγράμματος τον Μάρτιο του 2016. Μάλιστα εξήγησε πως για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι καθοριστική η συμβολή του τραπεζικού συστήματος.

Πλήρης στήριξη στον Γιάννη Βαρουφάκη μέσω του… Σάμιουελ Τζόνσον

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών παρείχε πλήρη στήριξη στον προκάτοχό του, Γ. Βαρουφάκη, υπεραμυνόμενος των δράσεων, αποφάσεων και κινήσεων του τέως υπουργού.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος επιστράτευσε τον Βρετανό λόγιο, Σάμιουελ Τζόνσον. “Ο Σάμιουελ Τζόνσον έλεγε πως το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μπαγαπόντη είναι ο πατριωτισμός. Αν αυτό έπρεπε να το προσαρμόσουμε σήμερα στην ελληνική βουλή θα αντικαθιστούσαμε την έννοια του πατριωτισμού με την έννοια… αντιβαρουφακισμός. Κατά την αντιπολίτευση, για όλα φταίει ο Βαρουφάκης. Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα υπάρχει ο Βαρουφάκης που ευθύνεται για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση, την κατάρρευση της οικονομίας”, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει μάλιστα, σε υψηλούς τόνους, πως “πλέον δεν πείθει κανέναν αυτό το επιχείρημα”, καλώντας ξεκάθαρα την αντιπολίτευση να πάψει τις κατηγορίες και τα βέλη προς το πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα