Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια: “Ναι” από τους ειδικούς, “όχι” από την Εκκλησία

Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια: “Ναι” από τους ειδικούς, “όχι” από την Εκκλησία
Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων χαιρέτισε τη ρύθμιση. Η Ιερά Σύνοδος διαφώνησε με την αναδοχή από όλα τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ετερόφυλα ή ομόφυλα

Τη ρύθμιση που αναγνωρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην αναδοχή παιδιών χαιρέτισαν στη Βουλή οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το θέμα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ιερά Σύνοδος που διαφώνησε με την αναδοχή παιδιών από κάθε ζευγάρι, ομόφυλο ή ετερόφυλο, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, αρμόδιου για θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου ξεκαθάρισε ότι η αρχή αντιμετωπίζει κάθε μεταρρύθμιση από την προοπτική του συμφέροντος του Παιδιού. «Το συμφέρον του παιδιού είναι να βρίσκεται σε μια οικογένεια όπου ο υποψήφιος ανάδοχος φροντιστής ή ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας διακρίνεται από ψυχική και συναισθηματική διαθεσιμότητα απέναντι στο παιδί. Αυτό πρέπει να κρίνεται ad hoc από τις κοινωνικές υπηρεσίες και όχι με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό του αιτούντος» είπε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία επιβεβαιώνει αυτή την οπτική και ξεκαθάρισε το αληθινό κριτήριο είναι η δυνατότητα «παροχής αγάπης και προστασίας» από τον ανάδοχο χωρίς να εξετάζονται κριτήρια τέτοιου είδους.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο, Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής ψυχικής υγείας του ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή κοινωνικής ευεξίας στα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αμερικανική παιδοψυχιατρική εταιρία έχει συμπεράνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν διαφέρουν ούτε ως προς την ταυτότητα φύλου ούτε ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Πάντως, ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε, τη ρύθμιση «δειλό βήμα» και  τάχθηκε υπέρ και του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στην υιοθεσία.

Περισσότερα, δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια ζήτησε η Στέλλα Μπελιά εκ μέρους της οργάνωσης οικογενειών «Ουράνιο τόξο», της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Η κυρία Μπελιά χαρακτήρισε αναμφισβήτητο το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ στην γονεϊκότητα και ξεκαθάρισε ότι πέραν της αναδοχής θα έπρεπε να αναγνωριστούν και δικαιώματα υιοθεσίας. «Θα περιμέναμε από τη σημερινή κυβέρνηση να μη μας πει ότι μπορείτε να είστε γονείς ‘μια στάλα’ αλλά  κανονικοί γονείς. Δεν πάμε να πάρουμε τα παιδιά του κόσμου, έχουμε δικά μας παιδιά τα οποία, όμως, υφίστανται πολλές διακρίσεις» είπε η κυρία Μπελιά.

Υπέρ της διάταξης για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και του συνόλου του νομοσχεδίου τάχθηκαν πολυάριθμοι ακόμη φορείς.

Ιερά Σύνοδος: Τα παιδιά σε ομόφυλες οικογένειες θα βιώνουν κοινωνικές διακρίσεις

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκε ο ειδικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Διαρκή Ιερά Σύνοδος τάχθηκε κατά «κάθε μορφής τεκνοθεσίας ή αναδοχής που αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία». Ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε πάντως ότι η βασική διαφωνία της Εκκλησίας δεν σχετίζεται, πρώτα και κύρια, με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αλλά με την αναδοχή από ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. «Εμείς έχουμε δομική και συνολική διαφωνία με το σύμφωνο συμβίωσης» είπε και ισχυρίστηκε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης για τα παιδιά.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε, ωστόσο, ότι θα ήταν τραγικό λάθος να εξαιρεθούν τα ομόφυλα ζευγάρια και να επιτραπεί η αναδοχή μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης. «Αυτό θα οδηγήσει σε βέβαιη καταδίκη της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο» είπε και πρόσθεσε: «ή θα επιτραπεί για όλους, ή θα απαγορευθεί για όλους». Πάντως, διαφώνησε πλήρως με την προοπτική να μεγαλώνουν παιδιά από ανάδοχους ομόφυλους γονείς. «Η κοινωνία δεν βλέπει να αντιμετωπίζει το θέμα αυτό τόσο άνετα. Το σχολικό και φιλικό περιβάλλον σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σκληρό. Τα μη βιολογικά παιδιά ενός ομόφυλου ζευγαριού θα βιώσουν κοινωνική διάκριση και δεν θα έχει προέλθει από δική τους επιλογή» ανέφερε.

Με το δικαίωμα αναδοχής των ομόφυλων ζευγαριών διαφώνησε και η Μαρία Περαχωρίτη, εκπρόσωπος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος η οποία ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα αναπτύξουν «μη ισορροπημένη προσωπικότητα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα