Η Αθήνα ποντάρει σε έναν ισχυρό… Ερντογάν!

Η Αθήνα ποντάρει σε έναν ισχυρό… Ερντογάν!
Η Αθήνα ποντάρει σε έναν ισχυρό Ερντογάν AP

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ηγεσία της χώρας μας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο κίνδυνος των κεμαλιστών και η ανησυχία για τυχόν πολιτική αστάθεια. Σε μέγιστη ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρότι η Άγκυρα επέλεξε να αφήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο εκτός προεκλογικού αγώνα.

Στη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις αυριανές εκλογές στη Τουρκία  φαίνεται να ευελπιστεί η Αθήνα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές και πολιτικές πηγές.

Η Αθήνα θεωρεί βέβαιη την εκλογή του Ερντογάν, επιθυμεί όμως και το κόμμα του να λάβει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εάν ο Ερντογάν δεν λάβει την πλειοψηφία και στο Κοινοβούλιο εκτιμάται ότι έχει ήδη επιλέξει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφύγει και πάλι σε εκλογές, γεγονός που θα τον καταστήσει και μετά την αυριανή ημέρα νευρικό και απρόβλεπτο, με ότι αυτό σημαίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα, βεβαίως, τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας του Ερντογάν και νίκης των κεμαλιστών, καθώς οι κεμαλιστές είναι αυτοί που θέτουν στην ατζέντα της εσωτερικής τους πολιτικής ζωής το θέμα της …επανακατάληψης 18 –τουλάχιστον- ελληνικών νησιών για τα οποία υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν! Ιστορικά, άλλωστε, τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει οι κεμαλιστές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές ο Τ. Ερντογάν δεν θα αντιπαρατεθεί με τη Δύση, αλλά θα συμβιβαστεί μαζί της, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα σημαντικό μέρος όσων διεκδικεί στο Κουρδικό. Όπως δε τονίζουν με νόημα αρμόδιες πηγές, μόνο η Δύση είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει όρθια την οικονομία της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα δεν θα μπορεί σε λίγο χρονικό διάστημα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι σαφές πως ο διεθνής παράγοντας θα επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση, όμως είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση.

Τέλος, σε μέγιστη ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρότι η Άγκυρα επέλεξε να αφήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο εκτός του προεκλογικού αγώνα. Και αυτό, όπως εκτιμάται, γιατί ο Τ. Ερντογάν δεν ήξερε πώς θα του γυρνούσε τυχόν επεισόδιο.

Θα συνεχιστούν οι διεκδικήσεις

Κοινή, πάντως, είναι η πεποίθηση πως η Άγκυρα μετά τις εκλογές θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της έναντι της χώρας μας, όπως έχουν ήδη οριοθετηθεί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα