Η ΝΔ με το όπλο της πρότασης μομφής παρά πόδα

default image

Οι τρεις κινήσεις μιας στρατηγικής για την αποδόμηση της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ και η μάχη της δεξιάς με τους ΑΝΕΛ.

Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ για να μπλοκάρει την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες για το Σκοπιανό, με τις πληροφορίες να δίνουν ως επικρατέστερο σενάριο την κατάθεση της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σήμερα το απόγευμα.

 Ήδη οι απαιτούμενες υπογραφές των βουλευτών  -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έχουν μαζευτεί και ουσιαστικά η καθυστέρηση στην κατάθεση της πρότασης μομφής για σήμερα, ή έστω το αργότερο ως αύριο το πρωί οφείλεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει το σήμα ότι μπλοκάρει τις όποιες αποφάσεις του Eurogroup της 21 Ιουνίου. Μάλιστα χτες κατά τη συνάντησή του με τον Κλάους Ρένγκλινγκ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση του χρέους που να αποτυπωθεί στις αποφάσεις της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η πρόταση μομφής είναι η τρίτη κατά σειρά κίνηση που κάνει η ΝΔ στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που ακολούθησε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι επίκειται η ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.  Η πρώτη ήταν να καταγγείλει έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο θέτοντας ακριβώς αυτό το ζήτημα και ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η δεύτερη σε συνέχεια της πρώτης ήταν να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εξουσιοδότησης από την βουλή κατά το παράδειγμα του 2015 λίγο πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Και πλέον η τρίτη κίνηση ως φυσιολογική κλιμάκωση των προηγούμενων είναι η πρόταση μομφής.

Ο στόχος της ΝΔ είναι η άσκηση πίεσης κυρίως πάνω στους ΑΝΕΛ. Ο Μάκης Βορίδης χτες μιλώντας στη βουλή τόνισε χαρακτηριστικά “ένας ένας οι ΑΝΕΛ θα τοποθετηθούν αν εξουσιοδοτούν τον κ. Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία”.΅Ι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα