Κουβέλης: Αναγκαίος ο διάλογος Αριστεράς- Κεντροαριστεράς

Κουβέλης: Αναγκαίος ο διάλογος Αριστεράς- Κεντροαριστεράς
Ο Φώτης Κουβέλης Eurokinissi

Το μάτι στο ΚΙΝΑΛ έκλεισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας σε εκδήλωση για την αριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση. Υποστήριξε πως η σοσιαλδημοκρατία δε μπορεί "να νίπτει τας χείρας της" στη σύγκρουση μεταξύ προοδευτικού και συντηρητικού πόλου

Μήνυμα συνεργασίας αριστεράς- κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου, απέναντι στο συντηρητικό χώρο, έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε πολιτική εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), με ομιλητές τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τον Φώτη Κουβέλη, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Γιάννη Μυλόπουλο, καθηγητής πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ.

“Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μπροστά σε μια πρόκληση: προϋπόθεση για να έχει μέλλον είναι να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό, να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της αυτοαναίρεσης  και να ανακαθορίσει  την ταυτότητα της, συνομιλώντας με τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα να τοποθετηθεί, στην υπαρκτή αντίθεση και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής, από την πλευρά της προόδου”, υποστήριξε ο κ.Κουβέλης.

“Η αυτοκριτική στην πολιτική θα πάψει να είναι συνώνυμο της υποκρισίας, αν συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα αντιστροφής μιας λανθασμένης πορείας. Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να θέσει και πάλι το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αντιπαλέψει το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα αλληλεγγύης μέσα στις κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καλλιεργήσει και να υπηρετήσει τις ανθρωπιστικές αξίες”, συνέχισε.

“Από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, όπου ταυτίστηκε με το νεοφιλελευθερισμό, οφείλει να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού  της. Οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη, είτε με μνημόνια είτε χωρίς,  η διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των κρατικών δομών πρόνοιας, έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής την ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις. Δυστυχώς, η μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού άξονα σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, εάν δεν είναι συνειδητή επιλογή για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τις οδηγεί να υιοθετούν την πολιτική ρητορική και την πρακτική,  των πιο σκοτεινών  και αντιδραστικών κύκλων στην Ευρώπη” πρόσθεσε.

“Ο ελληνικός λαός είναι ενώπιον της οδυνηρής, έως τραγικής εμπειρίας, των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν στο όνομα αλλά και εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοζαν οι μεταπολιτευτικές κυβέρνησης. Πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα μας και ο λαός της τη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού και τους οικονομίστικους δογματισμούς” είπε επίσης ο κ.Κουβέλης.

“Στη νέα ελπιδοφόρα περίοδο που ανοίγεται, χρειάζεται ένας προοδευτικός κοινωνικός και πολιτικός πόλος. Ένας προοδευτικός πόλος που θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, το μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, τις δημοκρατικές θεσμικές τομές και θα συμπαρατάσσεται στην απόκρουση των σχεδίων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εκφραστών της”, εκτίμησε και κατέληξε:

“Στη χώρα διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου – είτε αναφέρονται ως «κέντρο» είτε ως «κεντροαριστερά» είτε ως «σοσιαλδημοκρατικές» – δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά προϋποθέτει την απομάκρυνσή της Κεντροαριστεράς από τη σημερινή πολεμική ατμόσφαιρα, που είναι επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα