Μαξίμου: Τέλος στις καθυστερήσεις

Μαξίμου: Τέλος στις καθυστερήσεις
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ .(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) eurokinissi

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογηθεί κάθε "προαπαιτούμενο" και να μην υπάρξει κανένας λόγος καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις

“Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα πρόσχημα σε κανέναν για καμία καθυστέρηση”. Τη φράση αυτή ακούνε τις τελευταίες ημέρες όσα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, καθώς στην κυβέρνηση εντείνονται οι διεργασίες και η προετοιμασία για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μία ώρα αρχύτερα.

Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει σε όλη την Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης, αλλά και το κλίμα που καλλιεργείται περί πιέσεων του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγούν την κυβέρνηση σε απόφαση επίσπευσης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Ψάχνοντας τις “ψηφίδες”

Άλλωστε, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, η διαδικασία ως τον Αύγουστο του 2018 που οδηγεί την Ελλάδα εκτός Μνημονίου είναι ένα παζλ που περιέχει πολλές ψηφίδες, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους: δηλαδή, η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει στην ώρα της, τα φημολογούμενα “παρατράγουδα” περί το τραπεζικό σύστημα να έχουν τελειώσει, ο προϋπολογισμός να εκτελείται εντός στόχων, αλλά και οι Ευρωπαίοι να ξεκινήσουν την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου επιχειρούν, τα τελευταία 24ωρα, να βάλουν όλες τις ψηφίδες στη θέση τους για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η διαδικασία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Στο Ταλίν ο πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες τρεις ημέρες σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο έχει επανειλημμένως “παρελάσει” από το πρωθυπουργικό γραφείο, αφού οι διεργασίες είναι πυκνές και ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους προς τους υπουργούς τους ότι αυτή τη φορά, καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται.

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να διευκρινίσει και όσα προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, δρομολογώντας μπαράζ επαφών με κοινοτικούς παράγοντες και Ευρωπαίους εταίρους: άλλωστε, σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Βασικός στόχος του κ. Τσίπρα για όλες τις επαφές του είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και κατά πόσον τα ανοιχτά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να επηρεάσουν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Αποφασιστικότητα

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει από τους εταίρους της “να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες” -όπως έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στις φημολογούμενες ως απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- ο πρωθυπουργός εμφανίζεται “έτοιμος για όλα” σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν παρά το πολιτικό κόστος. Μάλιστα, ως δείγμα αποφασιστικότητας εξελήφθη η χθεσινή διαρροή κυβερνητικών αξιωματούχων σε σχέση με την τρίτη αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

“Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, με κατηγορηματικούς τόνους, πως “αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”.

( Φωτογραφία:Eurokinissi)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα