Μογκερίνι: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας – ΠΓΔΜ

Μογκερίνι: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας – ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική Eurokinissi

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία κυριάρχησε η επίλυση του Σκοπιανού. Σημαντική συνάντηση με το Ράμα, ενώ προχωρά η διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε στις 3:00 ώρα Ελλάδας, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εγκαινίασε το 2004 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στο Lancaster House του Λονδίνου, συμμετέχουν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι ηγέτες όλων των βαλκανικών κρατών.

Προσερχόμενη στο Lancaster House, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της ανέφερε πως σήμερα «τιμούμε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων», «μια ιστορική συμφωνία», «ένα ιστορικό βήμα», όπως είπε, το οποίο αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που καλείται Έλληνας πρωθυπουργός να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε το 2014 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη , του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας και του ΠεριφερειακούΓραφείου για την συνεργασία της νέας γενιάς.

Θα ακολουθήσει η 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις και η Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

«Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια πρωτοβουλία που εγκαινίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ το 2014. Εκείνη τη χρονιά η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, δυστυχώς, δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής. Η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών. Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD κλπ) αντανακλώνται συχνά και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Η Ελλάδα μέρος της λύσης και πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών μελών της πρωτοβουλίας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα γίνεται πλέον μέρος της λύσης στα Δυτικά Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή. «Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων για την περιοχή, για τα Βαλκάνια και αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται μια θετική δυναμική» σημείωσε ο κ. Τσίπρας . Σε αυτόν τον χρόνο, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, «είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που ένα χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί. Όμως, είναι πράξη, είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα