Όλα όσα θα γίνουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη

Όλα όσα θα γίνουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ AP

Σκοπιανό και το θέμα των 2 Ελληνων στρατιωτικών θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Παρόντες Ζόραν Ζάαεφ και Ταγίπ Ερντογάν.

Την ερχόμενη Πέμπτη, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας αναμένεται να επιδοθεί στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάαεφ η πρόσκληση γα έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το ΝΑΤΟ. Το προσχέδιο της συμπερασμάτων της συνόδου είναι ήδη ετοιμο από τον γενικό γραμματέα Γενς Στολντεμπερκ και δυο άρθρα του αναφέρονται στη γειτονική χώρα με διατυπώσεις που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις.

Στα άρθρα 59 και 60 των συμπερασμάτων θα γίνεται σαφές ότι το πρώτοκολλο ένταξης θα ολοκληρωθεί μόνο όταν τα Σκόπια και η Αθήνα ολοκληρώσουν τα βήματα που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι γίνεται αυτόματα και μέλος καθώς αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο

Θα είναι όμως αρκετό για τον Ζόραν Ζάαεφ το γεγονός ότι θα εμφανιστεί δίπλα στον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και θα φωτογραφηθεί μαζί του δίπλα στη σημαία το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια θα δείξει τη φωτογραφία στους συμπατριώτες του προκειμένου να τους πείσει ότι θα πρέπει να πούνε «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εάν το δημοψήφισμα έχει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει στις αρχές του 2019 η βουλή της πΓΔΜ να πρχωρήσει στην ψήφιση του νόμου για τις συνταγματικές αλλαγές.

Εάν ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος τότε θα ακολουθήσει η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Όμως η πΓΔΜ θα γίνει πλήρες μέλος με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μόνο το Πρωτόκολλο επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Η κριτική που ασκείται τις τελευταίες ώρες είναι ότι ακόμη και αν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών τότε η ΠΓΔΜ θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα βάσει της υποχρέωσης από τη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Επιπλέον ασκείται η κριτική ότι η Ελλάδα να ξανασυρθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν δεν κυρώσει το πρώτοκολλο όταν τα Σκόπια θα το τηρήσουν στο ακέραιο.

Για την ώρα πάντως η ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας και δέχτηκε τα συγχαρητήρια από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ.Πενς για την ολοκλήρωση της πολυετούς εκκρεμότητας.

Εκτός όμως από το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της συνόδου θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίζεται σήμερα πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αναμένεται να επικεντρωθούν στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι από την 1η Μαρτίου εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η πρόσφατη μάλιστα διαρροή επιστολής της Αγκυρας προς το Ευρωκοινοβούλιο που προτείνει ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι αθέτησε την υπόσχεση για την άμεση επιστροφή ων οκτώ αξιωματικών που υποτίθεται ότι έδωσε τον Ιούλιο του 2016.

Κάτι όμως που διέψεσε κατηγορηματικά ο Ελληνας πρωθυπουργός με συνεντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα