Παραπτώματα χωρίς… τιμωρία στα οικονομικά των κομμάτων

Παραπτώματα χωρίς… τιμωρία στα οικονομικά των κομμάτων
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Κωνσταντίνου Μασσέλου, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες διαπίστωσε ότι πολλά κόμματα παραβίασαν το νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών τους αλλά δεν επέβαλε πρόστιμα δίνοντας τους μια ακόμη ευκαιρία

Σειρά παραβάσεων στο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων διαπίστωσαν για το 2015 οι έλεγχοι της επιτροπής Πόθεν Έσχες αλλά τελικά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα με το επιχείρημα ότι οι πολιτικές παρατάξεις είχαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο νομικό πλαίσιο.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2015 όπου περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του ελέγχου στα βιβλία των κομμάτων που δικαιούνταν κρατικής χρηματοδότησης η επιτροπή Πόθεν Έσχες διαπιστώνει ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κομμάτων ή συνασπισμών που παρέκκλιναν από τη σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, σε «πολλά κόμματα» οι δαπάνες δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα. Επίσης, κάποια κόμματα δεν χρησιμοποίησαν – ως θα όφειλαν – ποσά της κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς αλλά τα δαπάνησαν για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων. Ακόμη το ΚΚΕ «δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του» κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων.

Όμως η επιτροπή Πόθεν Έσχες δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμων ή άλλων διοικητικών κυρώσεων με το επιχείρημα ότι τα κόμματα είχαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν το 2015 στο «τελείως διαφορετικό πλαίσιο ελέγχου χρηματοδότησης» που νομοθετήθηκε το 2014. Μάλιστα αναγνώρισαν στα κόμματα ότι το 2015 μετείχαν σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κάτι που «δυσχέρανε έτι περαιτέρω το έργο της προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις». Η έκθεση σημειώνει επίσης ως ελαφρυντικό ότι οι νέες ρυθμίσεις που εισήχθησαν με το Νόμο 4304/2014 «επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ’ έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ’ κατηγορίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα