Σε στάση αναμονής το Κίνημα Αλλαγής

Σε στάση αναμονής το Κίνημα Αλλαγής
Φωτό αρχείου: Το έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής Nikos Libertas / SOOC

Ήρεμο κλίμα επικράτησε και στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής χθες, παρά τις επιμέρους διαφωνίες για το αίτημα των εκλογών. Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στη γραμμή της αυτονομίας

Οι διαφορές κορυφής δεν εξαφανίστηκαν αλλά και δεν αναδείχθηκαν. Οι αντιθέσεις δεν υποχώρησαν αλλά και δεν κυριάρχησαν. Το προσωπικό εκλογικό άγχος δεν εξανεμίστηκε αλλά και δεν εκφράστηκε ανοιχτά. Το τριήμερο ενδοπαραταξιακού διαλόγου που ξεκίνησε την Παρασκευή (με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας) και ολοκληρώθηκε χθες για το Κίνημα Αλλαγής (με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) ήταν ήσυχο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σηματοδότησε την υπέρβαση των δυσκολιών (διεύρυνση της επιρροής, μετεκλογικές συνεργασίες, συγκρότηση ψηφοδελτίων κοκ).

Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ικανοποιημένοι γιατί οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, παρόλο που οι αποκλίσεις σε κορυφαία θέματα στρατηγικής (όπως το αίτημα της Φ. Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα) επαναβεβαιώθηκαν, με τον Στ. Θεοδωράκη και τον Θ. Θεοχαρόπουλο να επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους αλλά χωρίς να κάνουν πολύ θόρυβο. Ίσως η κόντρα Λοβέρδου-Μπίστη για το αν ο αγώνας πρέπει να είναι μονομέτωπος ή διμέτωπος να ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της συνεδρίασης της ΚΕ (η οποία κατά τα άλλα ήταν αρκετά πληκτική) με τον πρώτο να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την σκληρότητα της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τον δεύτερο να ζητά να μην εγκαταλειφθεί η αντιδεξιά ταυτότητα της κεντροαριστεράς.

O γραμματέας της ΚΠΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης τίθεται επικεφαλής της επιτροπής για τα ψηφοδέλτια που αναλαμβάνει το πολύ απαιτητικό έργο να χωρέσει στις λίστες τους ενδιαφερόμενους χωρίς να πυροδοτηθούν γκρίνιες και την ίδια ώρα να πετύχει ανανέωση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα έχει την εποπτεία της προσπάθειας για τις αυτοδιοικητικές λίστες με δεδομένο ότι θα υποστηριχθούν οι εν ενεργεία δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα θελήσουν να διεκδικήσουν νέα θητεία.

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στη γραμμή της αυτονομίας: “ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πασχίζουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να εμποδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας, για να συντηρήσουν το μίζερο και διχαστικό «διπολισμό» στην πολιτική ζωή. Τσάμπα κόπος οι καθημερινές, συστηματικές και ενορχηστρωμένες επιθέσεις από τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους και τους επικοινωνιακούς χορηγούς τους”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης «η αφωνία της ΝΔ και ο συντηρητικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαλύπτονται κάθε μέρα. Ο στόχος να παραμένει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι απλώς μια κυβερνητική εναλλαγή. Πολιτική αλλαγή, όμως, δεν σημαίνει μία νέα κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή. «Πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάσαμε τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανανέωση της επόμενης Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια».

Τη θέση της ΔΗΜΑΡ για τα μετεκλογικά διλήμματα παρουσίασε ο πρόεδρός της Θ. Θεοχαρόπουλος: “Προτείνω την μετεκλογική μας στάση να την αποφασίσει, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, η βάση όλου του φορέα με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση. Εξάλλου τα δημοψηφίσματα είναι μία από τις καινοτομίες του καταστατικού που ψήφισε το Συνέδριό μας, στο πλαίσιο και της εμπειρίας των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων”. 

“Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των οργάνων της αυτοδιοίκησης, επιδιώκει να μας διεμβολίσει” σημείωσε ο Γ. Καμίνης λέγοντας ότι “Το 2014, ο επελαύνων τότε ΣΥΡΙΖΑ πάτωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν”. “Εμείς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, πρέπει να αναδείξουμε τους ανθρώπους που έχουν πετύχει και εκείνους που αποτελούν αξιόπιστη λύση, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναιων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα