Σφυροκόπημα και εξηγήσεις

Σφυροκόπημα και εξηγήσεις
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, answering questions, at the parliament plenum, in Athens, on Nov 11, 2017 / , , 11 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπόθεση Αυγενάκη, σκάνδαλο Siemens, “paradise papers”, αλλά και για το κοινωνικό μέρισμα θα εξαπολύσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις θα αξιώσει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της ΝΔ για όλες τις υποθέσεις που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι φέρνουν σε “δύσκολη θέση” την αξιωματική αντιπολίτευση.  Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεβαιώσει τους βουλευτές του κόμματός του για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που δημιουργεί προϋποθέσεις “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του για δύο λόγους: αφενός, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας το κυβερνητικό “αφήγημα” πως η οικονομία πάει καλά και η χώρα κάνει τα πρώτα βήματά της για να εξέλθει του Μνημονίου.

Αφετέρου, στόχος του παραμένει να κρατήσει στην επικαιρότητα όλα τα θέματα που φωτίζουν το “ηθικό πλεονέκτημα” του ΣΥΡΙΖΑ, δια της αντιπαραβολής με τη ΝΔ.

Εξάλλου, χθες, πέραν της “υπόθεσης Αυγενάκη” και των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Siemens, η κυβέρνηση πρόσθεσε άλλο ένα κορυφαίο θέμα στην συγκεκριμένη ατζέντα: τις αποκαλύψεις από τα “paradise papers” με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει σοβαρές υπόνοιες για την ανακοίνωση που είχε εκδώσει μία ημέρα νωρίτερα η ΝΔ. “Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ από την οποία  κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει  ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή”, επισήμανε με νόημα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι “αν η  η ΝΔ μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα”.

Πέραν του υπουργού Επικρατείας, και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούσε τη ΝΔ στο πλευρό των φοροδιαφευγόντων μέσω πολυπλόκαμων δικτύων όπως αυτά που αναδεικνύουν τα “paradise papers”, υπενθυμίζοντας τί έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των “μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος” (whistleblowers). “Η ένοχη σιωπή της ΝΔ αναφορικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της, οι οποίοι επιχείρησαν μόλις πριν λίγες μέρες να μπλοκάρουν ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των καταγγελτών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ανοιχτή στήριξη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λόμπυ των μεγάλων συμφερόντων και των πολυεθνικών”, επισήμανε η Κουμουνδούρου.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη πάντως διέψευσε τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. “Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ψηφοφορίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, της 24ης Οκτωβρίου, για το θέμα της Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (whistleblowers), το οποίο συνδέεται και με τις αποκαλύψεις για τα paradise papers, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και με την ιδιότητά μου της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, όχι μόνο υπερψήφισα την σχετική πρόταση αλλά προέτρεψα και συναδέλφους μου ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να πράξουν το ίδιο. Σας παραθέτω και το link με τα πρακτικά της ψηφοφορίας , όπου στην σελίδα 172 φαίνεται η θετική ψήφος μου αλλά και συναδέλφων μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος“, αναφέρει σε δήλωση της προς το News24/7 η κ.Σπυράκη.

Καίτοι η γραμμή του ΕΛΚ ήταν αποχή, η κ.Σπυράκη υπερψήφισε με το εξής σκεπτικό: “Εδώ και αρκετά χρόνια ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι καταγγέλτες στην αποκάλυψη σοβαρών στρεβλώσεων εις βάρος του γενικού συμφέροντος έχει φέρει στο φως μία σειρά από σκάνδαλα. Σήμερα, η προστασία των καταγγελτών θεωρείται ένα από τα κατεξοχήν μέσα για να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Τα είδη προστασίας που παρέχεται, όταν υπάρχουν, παραμένουν σε  μεγάλο βαθμό ανεπαρκή και πολύ κατακερματισμένα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο εντός ΕΕ. Η προστασία θα πρέπει να καλύπτει τις αποκαλύψεις που αφορούν βλάβη του γενικού συμφέροντος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα όργανο αφιερωμένο αποκλειστικά στην παροχή συμβουλών, καθοδήγησης και στην παραλαβή καταγγελιών για δυσλειτουργίες. Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που αποφασίζουν να προβούν σε καταγγελία, πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση του απορρήτου, ενώ θα έπρεπε να καθιερωθεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Τέλος ο μηχανισμός θα πρέπει να συμπληρώνεται με ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και επανόρθωση της βλάβης”. 

Πέραν αυτού, όμως, το κυβερνών κόμμα καλούσε τη ΝΔ “αν η αγωνία που εξέφρασε (σ.σ. η ΝΔ) για τα ονόματα που περιέχονται στα “Paradise Papers” έχει έστω και την παραμικρή σχέση με την προάσπιση της νομιμότητας, όπως ισχυρίζεται, ας μας διαφωτίσει για το αν υπάρχουν σε αυτά πρόσωπα που σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Επιχείρηση συσπείρωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, αναμένεται σήμερα να υπενθυμίσει σήμερα για μία ακόμη φορά ότι την περασμένη Παρασκευή “δεν πήρε απαντήσεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την σχετική σύγκρουση που είχαν στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” και, επιπλέον, θα επικαλεστεί την ανακοίνωση της ΝΔ περί… νόμιμων offshore προκειμένου να επαναλάβει τις υποψίες που εξέφρασε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα με το βλέμμα και στην ανάγκη περαιτέρω συσπείρωσης των βουλευτών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος εν γένει. Επί της ουσίας, έπειτα από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης εβδομάδας, αλλά και με φόντο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί ως το τέλος του μήνα, ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα προς όλες τις (εσωκομματικές) κατευθύνσεις πως ο ίδιος θα διαβουλεύεται και με το κόμμα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ουδείς- ουδεμία θα βρεθεί προ τετελεσμένου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα