Σκοπιανό: “Είμαστε πιο κοντά, τα κρίσιμα θέματα όμως παραμένουν”

Σκοπιανό: “Είμαστε πιο κοντά, τα κρίσιμα θέματα όμως παραμένουν”
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ Eurokinissi

Τι δήλωνε αργά το βράδυ χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ. Σταθμός για τις εξελίξεις η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Ιουνίου. Εκτός απροόπτου και εφόσον σήμερα δεν υπάρξει- όπως όλα δείχνουν- λύση, η διαπραγμάτευση περνάει ξανά στα χέρια Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για παραπέρα πρόοδο στο μακεδονικό πρόβλημα κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επικρατεί σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Λύση, εκτός πολύ- πολύ μεγάλου απροόπτου, δεν αναμένεται να προκύψει από το τετ α τετ των δυο πρωθυπουργών, οι οποίοι τα είπαν κατ’ ιδίαν για λίγο χθες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σόφια, ενώ δεν αποκλείεται να είχαν και επικοινωνία που δεν ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα.

«Είμαστε πιο κοντά, τα κρίσιμα θέματα όμως παραμένουν» δήλωσε αργά το βράδυ χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή στο news24/7, επιβεβαιώνοντας την προχθεσινή ρήση του πρωθυπουργού σε συνομιλητές του «είμαστε κοντά στην πηγή, πρέπει όμως να πιούμε και νερό».

Σταθμός για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί, όπως αποκαλύπτει το news24/7, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αν τα Σκόπια θέλουν να ξεμπλοκάρουν κάποια κεφάλαια για την ενταξιακή τους πορεία τότε θα πρέπει να έχει έως τότε επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα έχει εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ θα κληθεί στη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή του στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν- δεν υπάρξει σήμερα λύση, η διαπραγμάτευση θα περάσει ξανά στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η Αθήνα πάντως συνεχίζει να προειδοποιεί –όπως συμφώνησαν και στη συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πριν την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για τη Σόφια –πως εάν η FYROM δεν αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα