Τέλος στην... αρχαιοποίηση των Σκοπίων

Zoran Zaev, leader of the opposition Social Democrats, presents the program of the new Macedonian Government, at the party headquarters in the capital Skopje, on Friday, March 10, 2017. Macedonia's left-wing opposition leader presented Friday the program for the new government he plans to form, although he is still waiting for mandate from the President Ivanov. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Zoran Zaev, leader of the opposition Social Democrats, presents the program of the new Macedonian Government, at the party headquarters in the capital Skopje, on Friday, March 10, 2017. Macedonia's left-wing opposition leader presented Friday the program for the new government he plans to form, although he is still waiting for mandate from the President Ivanov. (AP Photo/Boris Grdanoski) AP

Το νέο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να σταματήσει τα "μασκαρέματα" που επέβαλαν οι εθνικιστές

Του Χρίστου Τελίδη

Το μητροπολιτικό δημοτικό συμβούλιο της πόλης των Σκοπίων, με χτεσινή του απόφαση, μετά από σχετική εισήγηση του νέου δημάρχου Πέτερ Σιγκέλοφ, ο οποίος προέρχεται από την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έβαλε τέλος στο φαραωνικό σχέδιο της αρχαιοποίησης του κέντρου της πόλης, το περίφημο «Σκόπια 2014».

Το σχέδιο αυτό, που ανήκε στον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, περιελάμβανε εκτός από την τοποθέτηση των δεκάδων αντιγράφων αγαλμάτων που αναφέρονται στους αρχαίους Μακεδόνες και την μετατροπή της εξωτερικής εμφάνισης των κτιρίων, με μία αρχιτεκτονική που παραπέμπει στην αρχαιότητα (στυλ Μπαρόκ).. Η μετατροπή αυτή ήταν υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες με την πρόβλεψη της οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση και τον κεντρικό δήμο, που υλοποιούσε το πρόγραμμα «Σκόπια 2014».

Το νέο δημοτικό συμβούλιο του μητροπολιτικού δήμου Σκοπίων αποφάσισε να βάλει τέλος στο «μασκάρεμα» των κτιρίων στο κέντρο της πόλης, που κατέστρεψε μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, η οποία περιελάμβανε και εξαιρετικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που έγιναν από γνωστούς αρχιτέκτονες μετά τον μεγάλο σεισμό στη δεκαετία του ’60.

Αντιδράσεις

Απέναντι στο σχέδιο Γκρούεφσκι είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την ένωση των αρχιτεκτόνων της ΠΓΔΜ και άλλους φορείς εντός και εκτός της χώρας.

Στο μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων-περίπου 100- που είχαν περιληφθεί στο σχέδιο «Σκόπια 2014» έχουν γίνει ήδη οι εργασίες που άλλαξαν τις προσόψεις τους και είχε απομείνει ένας μικρός αριθμός. Για τα ημιτελή κτίρια το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επανέρθουν στην πρότερη μορφή τους με δαπάνες του δήμου.

“Αυτοί που υποστήριζαν το σχέδιο «Σκόπια 2014» ήταν ψυχικά άρρωστοι» φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Πέτερ Σιγκέλοφ, προκαλώντας τις έντονές αντιδράσεις των συμβούλων του VMRO-DPMNE, οι οποίοι καταψήφισαν την απόφαση. Είπε ακόμη τα ποσά του προγράμματος που θα εξοικονομηθούν από την εγκατάλειψη του προγράμματος, θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας των σχολείων και σε περιβαλλοντικά προγράμματα, δεδομένου ότι η πόλη των Σκοπίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ που κυκλοφορεί

Τέλος στην... αρχαιοποίηση των Σκοπίων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Σύντομα η λύση του Σκοπιανού

Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τα Σκόπια

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

ADVERTISING

SHARE: