Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής πήγε Ευρωκοινοβούλιο

Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής πήγε Ευρωκοινοβούλιο

"Η βία της Χρυσής Αυγής είναι συστατικό στοιχείο στην υπόστασή της". Ενημέρωση για τη δράση του φασιστικού μορφώματος μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, το ναζιστικό προφίλ και οι δολοφονικές πρακτικές της, αποκαλύφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του κτιρίου, ο πανεπιστημιακός Νίκος Αλιβιζάτος, ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη κατά της ΧΑ Θανάσης Καμπαγιάννης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς μίλησαν για το φασιστικό μόρφωμα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εκδήλωση που αποτελεί πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: προσωπική υπόθεση», παρουσία της σκηνοθέτιδας. Την συζήτηση συντόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«O πυρήνας των συνεργατών των ναζί επί της Κατοχής αποτέλεσε και τον βασικό πυρήνα της Χούντας των Συνταγματαρχών του 1967», εξήγησε ο Δ. Ψαρράς. «Ο μόνος τρόπος να αντιδράσει η ελληνική κοινωνία στην απειλή της ΧΑ ήταν, όπως έγινε, μέσω της δικαιοσύνης».

«Η βία της Χρυσής Αυγής είναι συστατικό στοιχείο στην υπόστασή της. Καταδίκη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι η μόνη λύση – Να τους απομονώνουμε πολιτικά και κοινωνικά», είπε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών μας ξανά θύμισαν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς».

«Η ΧΑ είναι μια οργάνωση της οποίας τα πολιτικά γραφεία λειτουργούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων. Μια οργάνωση που απολάμβανε καθεστώς ασυλίας. Μπορούσε να δρα χωρίς η αστυνομία να αντιδρά. Απολάμβανε και ασυλία από πολιτικό σύστημα», εξήγησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Όταν ξεκίνησα τα γυρίσματα της ταινίας, δεν υπήρχε ακροδεξιό ή ναζιστικό κόμμα στα κοινοβούλια της Ευρώπης. Τώρα υπάρχουν τέτοια κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που πρώτα ήταν εξαίρεση δηλαδή, έχει γίνει καθημερινότητα. Σημαίνει ότι τους αφήνουμε χώρο. Μεγάλη είναι η ευθύνη των ΜΜΕ και πρέπει να καταλάβουμε το φαινόμενο και να το καταπολεμήσουμε», σχολίασε η Α. Κουρούνη προλογίζοντας την ταινία της.

“Η εκδήλωση που αποκτά μια δυσάρεστη επικαιρότητα μετά τον τριπλασιασμό της δύναμης της ακροδεξιάς στη Γερμανία”, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.  «Η ΧΑ εδώ στο ευρωκοινοβούλιο θεωρείται τόσο ακραία που ακόμη και η Λεπέν δεν τους θέλει στην ομάδα της», για να προσθέσει ότι «εμείς οι Ελληνες που έχουμε υποφέρει πολλά από τους ναζί πρέπει να συμβάλουμε για την αποδυνάμωση και απομόνωση αυτού του καρκινώματος στο κοινωνικό σώμα», ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα