Γιατί η λογική δείχνει τριπλές εκλογές τον Μάιο

Γιατί η λογική δείχνει τριπλές εκλογές τον Μάιο
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Ποιοι είναι οι λόγοι που αναγκάζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να "ξαναδούν" την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.

Τις δεύτερες σκέψεις που επικρατούν σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πιθανότατα και στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδεικνύει η τροπολογία που κατέθεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά των δημοτικών εκλογών – κατ’ εξαίρεση για τούτη τη φορά- από τον Οκτώβριο του 2019 τον Μάιο του ιδίου έτους. Την ταυτόχρονη δηλαδή διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές και πιθανότατα τις εθνικές εκλογές, όπως πολλές φορές έχουν υποστηρίξει ότι θα συμβεί τα “Παιχνίδια Εξουσίας”.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι δεδομένο ότι προτιμά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην ώρα τους, εξαντλώντας ακόμα και την τελευταία συνταγματική δυνατότητα, να στήσει δηλαδή τις κάλπες στα μέσα του Οκτωβρίου του 2019.

Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να περάσει με επιτυχία το κρίσιμο τεστ των ευρωεκλογών του Μαΐου. Αν σε αυτές καταδειχθεί ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, αν δηλαδή η ήττα προεξοφληθεί, τότε θα είναι ακόμα βαρύτερη στις κάλπες που θα στηθούν για την ανάδειξη κυβέρνησης. χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που έχασε τις ευρωεκλογές και όλοι απλώς ανέμεναν το μέγεθος της ήττας της  στις εθνικές εκλογές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας“, ο πρωθυπουργός θα μελετήσει τις –”πραγματικές” όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου- δημοσκοπήσεις στα τέλη του έτους και αν αυτές δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτω από 4 μονάδες θα προτιμήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Διαφορετικά θα στήσει εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές. Το θέμα μάλιστα έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου (οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο Νews 24/7 μόνο τυχαίες δεν ήταν), ενώ πρόσφατα έγινε σχετική συζήτηση και σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες, όπου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Όλα όμως δείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα είναι τριπλές: Και ευρωεκλογές και βουλευτικές και εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Με ταυτόχρονες κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ “απενεργοποιεί” από το κομματικό παιχνίδι στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που θα υποστηρίξει για υποψηφίους σε δήμους και περιφέρειες. Δημιουργεί πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι υποψηφιότητες στο χώρο της ΝΔ εκτιμάται ότι θα είναι πολλές και οι “αντάρτες” ασφαλώς και θα πολεμήσουν –ως είθισται- την ηγεσία. Και τέλος , με δεδομένη την ανυπαρξία του κομματικού μηχανισμού, τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει  ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους και τις περιφέρειες θα αποτελέσουν και τον πυρήνα του σχήματος για τη μάχη των εκλογών.

Υ.Γ.: Όλα αυτά βεβαίως εάν δεν ανατρέψει προηγουμένως την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα