Στη Βουλή το “σπάσιμο” εκλογικών περιφερειών

Στη Βουλή το “σπάσιμο” εκλογικών περιφερειών
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων Eurokinissi

Την Πέμπτη το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν το ψηφίσει και η ΝΔ θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την απόφαση. Αποσαφηνίζει εντός των ημερών τη θέση της η Χαριλάου Τρικούπη. Προβλέπεται Επιτροπή ειδικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών για το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζει το News 24/7.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.

Το αν η κατάτμηση των δυο περιφερειών ισχύει από τις επόμενες εκλογές θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες κάλπες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαρτά την απόφασή της από το αν θα ισχύσει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής που θα εισηγηθεί πώς θα νομοθετηθεί η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιεί τη ΝΔ. Την οριστική απόφαση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία θα λάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος συγκρούονται δυο απόψεις, η μία που θέλει την καταψήφιση με το επιχείρημα «δεν πιστεύουμε τον Τσίπρα ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού» και η δεύτερη που επιμένει ότι η ΝΔ θα πρέπει να ψηφίσει την κατάτμηση καθώς εδώ και χρόνια στηρίζει τη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος προβληματισμός φέρεται να επικρατεί και στο Κίνημα Αλλαγής.

Όπως έχει γράψει το News 24/7 η Β΄ Αθηνών θα «σπάσει» σε τρεις Περιφέρειες και η Αττική σε δυο.

Τυχόν εφαρμογή των αλλαγών από τις επόμενες εκλογές θέτει άμεσα τους βουλευτές της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής όλων των κομμάτων το δίλημμα να αποφασίσουν σε ποια νέα Περιφέρεια θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

https://www.news247.gr/download/2676//904000/b_athinon.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα