Στις 16 Σεπτεμβρίου- εκτός μεγάλου απροόπτου- το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στις 16 Σεπτεμβρίου- εκτός μεγάλου απροόπτου- το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Στιγμιότυπο από τις εκλογές του 2016 στα Σκόπια AP

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της FYROM, στις 17 Ιουλίου η σχετική απόφαση. Ποια είναι τα ερωτήματα σχετικά με το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Την Πέμπτη, εκ νέου, η συμφωνία στη Βουλή.

Η 16η Σεπτεμβρίου, εφόσον όλα προχωρήσουν με βάση το σχεδιασμό, είναι η ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη FYROM, στο οποίο οι πολίτες του κράτους αυτού θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι υπέρ της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας τους, με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η σχετική απόφαση προγραμματίζεται να ληφθεί από το Κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας στις 17 Ιουλίου. Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το δημοψήφισμα, στόχος του όμως είναι η πρόταση να συνυπογραφεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO-DPMNE, το «κόμμα Γκρουέφσκι» το οποίο, αν και είναι αντίθετο με τη συμφωνία, έχει ταχθεί η όποια συμφωνία να τεθεί στην κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα.

Ενδιαφέρον έχει και το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά και ο χαρακτήρας του, εάν δηλαδή αυτό θα είναι συμβουλευτικό ή δεσμευτικό. Το VMRO-DPMNE επιμένει το δημοψήφισμα να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση του. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το δημοψήφισμα προκηρυχθεί στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία της γειτονικής μας χώρας, θα πρέπει να διεξαχθεί εντός εξήντα έως ενενήντα ημερών, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό των γρήγορων εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα είναι το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση συνομιλούν στο παρασκήνιο για την εκλογή και τη σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση για την εκλογή των επτά νέων μελών της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και την προσεχή Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα