Γάμος ομοφύλων: Το “όχι” της κυβέρνησης στην Εκκλησία για το δημοψήφισμα

Διαβάζεται σε 5'
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης George Vitsaras / SOOC

Κυβερνητικά στελέχη απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα, διαμηνύει η κυβέρνηση στην Εκκλησία, μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών,

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, η κυβέρνηση σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμα της.

Στον κ. Ιερώνυμο ανέλαβε εν τω μεταξύ να απαντήσει και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

“Στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.  Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: “Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές, όπου τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων  ΛΟΑΤΚΙ +. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τον Αρχιεπίσκοπο. Και απάντησε στο “επιχείρημα” πως θα μεγαλώσουν  τα παιδιά με δύο μαμάδες και μπαμπάδες.

“Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν πολλά παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες και δεν σημαίνει ότι είναι a priori  ακατάλληλοι δύο άνδρες ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι”, υπογράμμισε και πρόσθεσε:

“Από το 1946 μπορούν να υιοθετήσουν ένας άνδρας και μια γυναίκα παιδί μόνοι και να συνάψει ένα  σύμφωνο συμβίωσης και να το μεγαλώνουν μαζί (με άτομο του ίδιου φύλου). Αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί τα δικαιώματα του παιδιού και μπορεί το παιδί να καταλήξει σε ένα ίδρυμα.”

“Με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα”

Ο κ.Μαρινάκης τόνισε δε ότι: “Πλέον θα ελέγχονται όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι δύο υποψήφιοι για υιοθεσία αν είναι κατάλληλοι ενώ τώρα ελέγχεται στην πραγματικότητα μόνο ένας εκ των δύο”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε τέλος: “Δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην Εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει. Έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της.
Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί.”

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα»,  για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια.

“Ταυτότητες 2.0”

Οι δηλώσεις Ιερώνυμου έφεραν αναμνήσεις από το 2000 όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος, μακαριστός Χριστόδουλος, οργάνωνε συλλαλητήρια και μάζευε υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Τότε βέβαια στην πλειοψηφία τους τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν υπογράψει για το δημοψήφισμα, αν και ο Κώστας Καραμανλής όταν έγινε πρωθυπουργός άφησε στην άκρη το θέμα.

Οι ταυτότητες δεν ξανά άλλαξαν ποτέ και όταν ξεκίνησε πρόσφατα η διαδικασία έκδοσης νέου τύπου ταυτοτήτων, κάποιοι και πάλι αντιδρούσαν ζητώντας να κρατήσουν τις ταυτότητες (άνευ θρησκεύματος) που καταδίκαζαν τότε.

Τελικά το 2000 η Εκκλησία είχε συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές για δημοψήφισμα επί του θέματος της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Και ο Χριστόδουλος τις πήγε στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. «Οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος», απάντησε όμως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας.

Άγριες διαθέσεις στην Ιερά Σύνοδο

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ορισμένοι μητροπολίτες ζητούν και τώρα να διοργανωθούν “λαοσυνάξεις” κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να μη συμφωνεί. Ωστόσο όλα θα κριθούν κατά την Ιερά Σύνοδο που συγκαλείται την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου. Εάν δεν υπάρξει πάντως μία απαγόρευση τέτοιων διαδηλώσεων από την Ιεραρχία, κατά τόπους μητροπολίτες μπορεί να κάνουν του κεφαλιού τους.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι μετά την Ιερά Σύνοδο, η Εκκλησία θα αποστείλει επιστολή με τις θέσεις της και στους 300 βουλευτές. Ενώ θα εκδοθεί κείμενο που θα αναγνωσθεί σε όλους τους ναούς της χώρας την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου. Και αυτό είναι που φοβίζει ιδιαίτερα τη ΝΔ, καθώς ενδέχεται ανάλογα με τη διατύπωση να επηρεαστούν συντηρητικοί και μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι.

Ο καιρός εγγύς για το νομοσχέδιο

Την επόμενη εβδομάδα όμως και πιθανόν την Τρίτη θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, με ένα από τα θέματα στην ατζέντα να είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το Φεβρουάριο. Ενώ προανήγγειλε και μέτρα στήριξης της οικογένειας, με έμφαση στη στέγαση των νέων ζευγαριών. Μέτρα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως επικοινωνιακό “αντίβαρο” στις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα