Τα τέσσερα “30άρια” και η πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ

Τα τέσσερα “30άρια” και η πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ
Τα τέσσερα "30άρια" και η πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ AP

Τριάντα τάγματα, τριάντα αεροπορικές μοίρες και τριάντα μαχητικά πλοία θα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε εντός τριάντα ημερών το 2020.

Μέχρι το 2020 θα είναι πλήρως έτοιμα τα 4 «30άρια» του ΝΑΤΟ, τα τριάντα τάγματα δηλαδή, οι τριάντα αεροπορικές μοίρες και τα τριάντα μαχητικά πλοία που θα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε εντός τριάντα ημερών.

Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και –ανεξαρτήτως αν πέρασε «απαρατήρητη» στο εσωτερικό της χώρας μας (μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε τα θέματα αυτά)- αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ταχεία μετακίνηση νατοϊκών δυνάμεων, πρωτίστως στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποτελούν κατ’ ουσίαν πολεμική προπαρασκευή με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας, αλλά και την επέκταση της Συμμαχίας, έστω και εμμέσως, σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Αίσθηση προκαλεί και η απόφαση να εφαρμοστεί το όριο του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 20% του συνολικού ποσού θα πρέπει να πηγαίνει στην ανάπτυξη «νέων ικανοτήτων για πόλεμο, διεκπεραίωση δυνάμεων και υποστήριξή τους στο πεδίο της μάχης», αλλά και το γεγονός ότι στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν προοπτικά στο 4%!

Το γεγονός ότι θα ενεργοποιηθούν οι δυο νέες διοικήσεις του ΝΑΤΟ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, με αρμοδιότητα την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα Ανατολικά, η ενεργοποίηση του στρατηγείου της Σικελίας, η πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των συμμαχικών χωρών στη Ρουμανία, η παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα –και μέσω του Αιγαίου- η περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών, αποδεικνύει ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα