Είσαι σίγουρος πως το πρόσωπο λέει -πάντα- την αλήθεια;

Είσαι σίγουρος πως το πρόσωπο λέει -πάντα- την αλήθεια;
AP

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ενημερώνει ότι θα ήταν χρήσιμο να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε για γκριμάτσες και την ερμηνεία τους. Έχουμε ένα τεστ -για εσάς- που αποδεικνύει την αλήθεια.

Οι εκφράσεις του προσώπου μας δεν αποκαλύπτουν τι αισθανόμαστε. Στέλνουν μήνυμα για αυτό που θέλουμε να ακολουθήσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες και διενήργησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε ένα ταξίδι στη Νέα Γουϊνέα, ο ψυχολόγος Carlos Crivelli είχε δείξει σε ιθαγενείς φωτογραφίες με εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπο Δυτικών. Τους ζήτησε να πουν τι σημαίνει η κάθε μία. Οι Trobrianders είδαν απειλή και επιθετικότητα εκεί όπου ο ψυχολόγος έβλεπε φόβο. Άρχισε λοιπόν, να κάνει έρευνα που κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο ότι “υπάρχουν 19 τύποι γέλιου. Μόνο οι 6 αφορούν ευτυχία” και στη θεωρία ότι “οι εκφράσεις του προσώπου μας δεν αντανακλούν αυτά που αισθανόμαστε. Δείχνουν τις προθέσεις μας και τελικά, την προσωπικότητα μας. Είναι εργαλεία για την κοινωνική επιρροή”.

Εξ αρχής λήφθηκε ως δεδομένο ότι τα βασικά συναισθήματα των ανθρώπων είναι επτά (θυμός, φόβος, αηδία, χαρά, λύπη, έκπληξη, περιφρόνηση). Αμφισβητήθηκε ότι είναι αναγνωρίσιμα και αποδεκτά σε όλον τον κόσμο και πως είναι αξιόπιστες αντανακλάσεις των συναισθημάτων μας.

Μια από τις πληροφορίες που προέκυψαν ήταν πως για να ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε μια έκφραση σωστά, θα πρέπει να γνωρίζει καλά αυτόν/αυτήν που την κάνει. Εκεί είχαν καταλήξει περί τις 50 έρευνες που είχαν προηγηθεί. Το συμπέρασμα ήταν πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των εκφράσεων, αντιστοιχεί σε αυτό που όντως νιώθουμε.

Κράτα πως “οι εκφράσεις πρέπει να εκλαμβάνονται ως πινακίδες σήμανσης που επηρεάζουν την κίνηση. Είμαστε σαν μαριονέτες και οι εκφράσεις μας είναι αόρατα καλώδια που προσπαθούμε να διαχειριστούμε, ώστε να χειραγωγήσουμε τους άλλους”. Αν διαφωνείς κάνε το τεστ που ακολουθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα