Τουρκική πρόκληση: Αρνούνται τη Γενοκτονία των Ποντίων, κάνουν λόγο για “σφαγή στη Τριπολιτσά”

Τουρκική πρόκληση: Αρνούνται τη Γενοκτονία των Ποντίων, κάνουν λόγο για “σφαγή στη Τριπολιτσά”
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ap

Σε μια προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κάνει λόγο για "διαστρέβλωση της ιστορίας".

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Την ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά με τις “διάφορες δραστηριότητες και δηλώσεις που έγιναν στις 19 Μαΐου 2022 στην Ελλάδα” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Αναφέρεται στη σημερινή ημέρα μνήμης κάνοντας λόγο για “παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα” ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι “προσπαθεί να αντλήσει εχθρότητα από την ιστορία“.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου του αβάσιμων ισχυρισμών περί «Ποντίων», που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας με σκοπό να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθιερώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής της στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μήνυμα για την 19η Μαίου που τιμάται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ανήρτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο Twitter.

Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης.Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση” αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός  και προσθέτει:  “Μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!”΄

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

“Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή”, αναφέρει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση του στο twitter.

“Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες”, τονίζει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα