Γιάννης Ιωαννίδης για έρευνα 20/20: “Διχασμένη η κοινωνία”

Γιάννης Ιωαννίδης για έρευνα 20/20: “Διχασμένη η κοινωνία”
Πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας Eurokinissi

Ο Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γράφει στo NEWS 24/7 με αφορμή την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 σχετικά με το ρατσισμό στην Ελλάδα.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, εντυπωσιάζει ότι η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται μοιρασμένη στα δύο. Σε πολλές ερωτήσεις το δείγμα διχάζεται ανάμεσα στη θετική και την αρνητική προσέγγιση του «άλλου», του πρόσφυγα/ μετανάστη, των προσώπων άλλου χρώματος. Δεν είναι περίεργο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε να συναντήσουμε ανάλογες συμπεριφορές και αντιλήψεις. Μοιρασμένες όμως είναι και οι απαντήσεις μεταξύ αυτών που έχουν και όσων δεν έχουν κάποια φιλική σχέση με μετανάστη. Σύμπτωση ή μήπως φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε;

Αυτό το 50-50, πάντως, θα μπορούσε να θεωρηθεί και παρήγορο. Μετά από όσα έχουμε περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές κρίσεις, μετά την περσινή αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την επικοινωνιακή υπερδραματοποίηση της δύσκολης πράγματι διαχείρισης της υποδοχής αυτών των ανθρώπων, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στο μεταναστευτικό, μετά την κρίση στον Έβρο, μετά από μήνες, χρόνια, δεκαετίες ξενοφοβικής ρητορικής στο δημόσιο λόγο, οι μισοί τουλάχιστον Έλληνες δεν βλέπουν στον ξένο το χειρότερο εχθρό, ενώ τα ¾ δεν θεωρούν το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ως μείζον πρόβλημα.

Όσοι, ενεργοί πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική ειρήνη, έχουμε βέβαια ακόμα δρόμο μπροστά μας για να πείσουμε τους μισούς μας συμπατριώτες ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι ούτε διάβολοι ούτε άγγελοι, αλλά άνθρωποι που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα