21χρονοι crackers έβγαλαν 300.000 με εικονικές συναλλαγές

21χρονοι crackers έβγαλαν 300.000 με εικονικές συναλλαγές

Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος συνελήφθησαν και κατηγορούνται δύο 21χρονοι Έλληνες. Αναζητείται και ένας 21χρονος Βρετανός

Οι νεαροί συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι ότι κατάφεραν, να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογισμικό σύστημα νομισματικής - συναλλαγματικής ισοτιμίας του τραπεζικού ιδρύματος και πέτυχαν, με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, να αποκομίσουν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω απο 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφατα, η Διεύθυνση Ασφάλειας γνωστού διεθνούς τραπεζικού ιδρύματος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών, που είχε ως επακόλουθο την οικονομική βλάβη της περιουσίας της Τράπεζας.

Από την ψηφιακή αστυνομική έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις εμπλεκόμενοι είχαν καταφέρει να επηρεάζουν τη διαδικασία επεξεργασίας των συναλλαγματικών δεδομένων ισοτιμίας, μεταξύ του ευρώ και της λίρας Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σύστημα παρέμβασης στο λογισμικό πρόγραμμα συναλλαγματικής ισοτιμίας και πληκτρολογώντας τις αντίστοιχες εντολές μετατροπής νομισμάτων ευρώ σε λίρες Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετύχει να μετατρέπουν ευρώ σε λίρες με την ίδια ισοτιμία.

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερναν να επωφελούνται τη διαφορά της πραγματικής ισοτιμίας, και σε διάστημα μιας βδομάδας που έκαναν συνεχείς εικονικές συναλλαγματικές πράξεις πέτυχαν να ωφεληθούν το χρηματικό ποσό των 309.102,38 ευρώ, το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς τους.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* Δύο φάκελοι, που περιείχαν έγγραφα τραπεζών με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές.

* Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

* Δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας.

* Το χρηματικό ποσό των 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά Φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας πρόεκυψε ότι, οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Έλληνας που αναστάτωσε την Ιντερπόλ

SHARE:

24Media Network