Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 6 Μαϊου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 6 Μαϊου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ας ανακαλύψουμε μαζί ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 6 Μαϊου στην καρδιά της πόλης.

Η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 6 Μαϊου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Ιωάννα Ράλλη – “Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό”

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Ιωάννας Ράλλη με τίτλο “Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό”, μια εγκατάσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Grimm, σε επιμέλεια της Ελένης Κυπραίου. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια: “Η Ράλλη, που έχει δημιουργήσει μια προσωπική ζωγραφική, φωτογραφική και γλυπτική πορεία ως τώρα, σ’ αυτήν την 12η ατομική έκθεσή της, υλοποιεί ένα δρώμενο, ένα συνολικό έργο τέχνης, όπου εκτός από τη δική της κατάθεση, η λογοτεχνία, η μουσική και η αφήγηση συνδιαλέγονται”. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από 12 ζευγάρια, τέμπερα σε χαρτί, ένα έργο αποτελούμενο από 72 μικρά ζωγραφικά, καθώς και μια γλυπτική εγκατάσταση.

Η Ράλλη, σ’ αυτή την έκθεση, απομακρύνεται από την τυπική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος και αναζητά νέα σχήματα, άφυλα, χρωματιστά, με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά που στροβιλίζονται στον δισδιάστατο χώρο του χαρτιού και τελικά απλώνονται στον χώρο. Η εγκατάσταση με τα 24 ζευγάρια χειροποίητα πλεκτά γυναικεία παπούτσια με σύρμα, υφάσματα και κλωστές, υποδηλώνει την ελεύθερη βούληση και την αυτοδιάθεση των ανθρώπων, καθώς και την ελευθερία του καλλιτέχνη να εκφραστεί με κάθε μέσο.

Η Ράλλη ζήτησε από τέσσερις συγγραφείς, τη Λένια Ζαφειροπούλου, τη Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, τη Μαρία Καλιαμπέτσου και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, να ξαναγράψουν το παραμύθι με διαφορετικό τέλος. Τα κείμενα αυτά θα είναι διαθέσιμα για ανάγνωση, προβολή ή ακρόαση στον χώρο της γκαλερί. Παράλληλα, ο Αστρινός Καραγιωργάκης συνέθεσε πρωτότυπη μουσική που θα ακούγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Έρση Δρίνη έκθεση ζωγραφικής ”My way”

Η Έρση Δρίνη, μία από τις πιο σημαντικές και έμπειρες σκηνογράφους στην Ελλάδα, σπούδασε Σκηνογραφία στην Ιταλία (Scuola delle Belle Arti di Firenze) και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πάνω από 250 παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και εννέα στο Θέατρο της Επιδαύρου, και έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ συνεργαζόμενη με αξιόλογους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Υπήρξε συνιδρυτής του “Θεάτρου Καισαριανής” που δραστηριοποιήθηκε από το 1977 έως το 1988, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση στον θεατρικό κόσμο της εποχής και αποσπώντας βραβεύσεις και επαίνους διεθνώς. Το “Θέατρο Πολιτεία”, του οποίου επίσης υπήρξε συνιδρυτής, ανέβασε πολλές αξιόλογες και πρωτότυπες παραστάσεις που άφησαν ένα σημαντικό αισθητικό αποτύπωμα στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα.

Η φιλοσοφία της Δρίνη διέπεται από την αγάπη για το Θέατρο αλλά και τον έρωτα για κάθε εικαστική τέχνη. Τα έργα που συνιστούν την ενότητα “My Way” είναι εμπνευσμένα από τη σχέση και τον διάλογο μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης. Για την Δρίνη, Άνθρωπος και Φύση είναι στοιχεία που αποτελούν μια ενότητα, ένα “Όλον”, στο οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους με μια σχέση αγάπης και σεβασμού. Μέσα από αυτήν τη σχέση τα στοιχεία χάνουν το φυσικό βάρος τους και, απαλλαγμένα από την Ύλη, ίπτανται. Τα χρώματα είναι άλλοτε έντονα και άλλοτε σκοτεινά, ενώ σε όλη τη δουλειά είναι εμφανής η πολύχρονη ενασχόλησή της με το θεατρικό σύμπαν το οποίο και την καθόρισε ως καλλιτέχνη. Η έκθεση “My Way” αφιερώνεται από την ίδια “στους συναδέλφους μου σκηνογράφους που διαχρονικά τίμησαν με τη δουλειά τους το ελληνικό Θέατρο”.

Έκθεση “Homo Animalis”

Η έκθεση Homo Animalis προσφέρει έναν συναρπαστικό διάλογο γύρω από το σύμπλεγμα Ανθρώπου/Ζώου. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται τα έργα φοιτητών του ΣΤ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του Έλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά, από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Ο Γιάννης Παππάς, μέσα από τα σχέδια και τα γλυπτά του, αναδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με το ζώο, εστιάζοντας στην εικόνα του Έφιππου, μια φιγούρα που συνδέει αυτές τις υπάρξεις σε έναν κοινό κόσμο, φυσικό και συμβολικό. Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ επεκτείνουν αυτή τη θεματική, προσφέροντας νέες ερμηνείες και εικαστικά έργα.

Η έκθεση επιτρέπει στον θεατή να ανιχνεύσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τα σύγχρονα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη θεματική. Ο επισκέπτης μπορεί να αναστοχαστεί την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα μέσω της τέχνης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα