Στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια της υπηρεσίας “Προσβασιμότητα σε Όλους”
Διαβάζεται σε 6'
Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ επισκέφτηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη νέα υπηρεσία αυτόματου υποτιτλισμού δελτίων ειδήσεων.
- 05 Μαΐου 2025 21:45
Την ΕΡΤ επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη νέα υπηρεσία αυτόματου υποτιτλισμού δελτίων ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν απρόσκοπτα κωφοί και βαρήκοοι πολίτες.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γιάννης Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Παπαβασιλείου ενώ τον συνόδευσαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης Πάνος Αμυράς και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του και επί χρόνια πολιτικός συντάκτης της δημόσιας τηλεόρασης, Γιώργος Ευθυμίου.
Κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι απολύτως ανοιχτός στην αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού, καλύπτοντας μέρος της διαφοράς στις αμοιβές με τους ιδιωτικούς σταθμούς.
Στη συνέχεια παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από ασφάλεια Πανεπιστημίων μέχρι βία ανηλίκων.
Η νέα υπηρεσία «Προσβασιμότητα σε Όλους» θα καλύπτει τα δελτία ειδήσεων που προβάλλονται από τη συχνότητα ΕΡΤ News στις 12:00, στις 18:00 και στις 21:00, ενώ για όσους τα παρακολουθούν μέσω της πλατφόρμας Ertflix θα παρέχεται παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και δυνατότητα επιλογής υποτιτλισμού στα αγγλικά.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υποτιτλισμός σε πραγματικό χρόνο, που θα γίνεται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, αίρει ένα εμπόδιο που αντιμετώπιζαν επί χρόνια οι πολίτες με προβλήματα ακοής και προστίθεται στα υφιστάμενα τακτικά δελτία στη νοηματική. Στο Ertflix έχουν επίσης υποτιτλιστεί σε ελληνικά και αγγλικά περισσότερες από 1.750 ώρες περιεχομένου, που διατίθεται on-demand.
Η νέα πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 και διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης, που συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.
“Βήμα-βήμα χτίζουμε την ΕΡΤ την οποία θέλουν οι Έλληνες πολίτες”
Σε δήλωση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του “γιατί, για ακόμα μία φορά, η ΕΡΤ πρωτοπορεί στην καινοτομία, αλλά και στην ισότητα και στη συμπερίληψη”, προσθέτοντας στη συνέχεια πως,
“χαιρόμαστε που σήμερα είμαστε πάλι στην ευχάριστη θέση να είμαστε μαζί μετά την ανακοίνωση του επιδόματος κώφωσης -για το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι η πλατφόρμα ανοίγει αυτές τις ημέρες, που ήταν ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας με κώφωση ή με προβλήματα βαρηκοΐας, να ερχόμαστε να ανταποκρινόμαστε και σε αυτό το αίτημά τους και να μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την πολύ σημαντική υπηρεσία χρησιμοποιώντας το μεγάλο εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης”.
“Αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία και του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Αυτόματος υποτιτλισμός, λοιπόν, στην ελληνική και δοκιμαστικά και στην αγγλική, στα δελτία ειδήσεων των 18:00, των 21:00 και των 12:00, μία πολύ σημαντική χειρονομία από πλευράς ΕΡΤ, η οποία έρχεται και καλύπτει ένα πάγιο αίτημα, επιτρέψτε μου, κ. πρόεδρε, να πω όχι μόνο της κοινότητας των ατόμων οι οποίοι έχουν προβλήματα ακοής, γιατί θεωρώ ότι αυτή η υπηρεσία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε όλους μας από τη στιγμή που μπορεί να θέλουμε, ενδεχομένως, να βλέπουμε τηλεόραση χωρίς να ακούμε τον ήχο“, συνέχισε.
«Σκεφτείτε ότι κάποιος μπορεί να θέλει να γυμνάζεται στο γυμναστήριο και εκείνη την ώρα να ακούει τη μουσική του, αλλά να θέλει ταυτόχρονα να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει από κάτω το δελτίο με αυτόματο υποτιτλισμό. ‘Αρα, θεωρώ ότι είναι μία υπηρεσία η οποία δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα με αναπηρία, αλλά δυνητικά σε κάθε Έλληνα πολίτη”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος υπογράμμισε ότι: «αναγνωρίζοντας και την πολύ σωστή και χρηστή διαχείριση η οποία έχει γίνει στα οικονομικά της ΕΡΤ, είμαι απολύτως ανοιχτός να συζητήσουμε και μία αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ, έτσι ώστε να μπορούμε αν μη τι άλλο κάπως να καλύψουμε το χάσμα το οποίο χωρίζει τις απολαβές της δημόσιας τηλεόρασης από τον ιδιωτικό τομέα» σημειώνοντας ότι παραπάνω λεπτομέρειες θα μπορεί να εξαγγείλει ο αρμόδιος υφυπουργός τις επόμενες ημέρες.
“Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι αυτό το τέλος το οποίο καταβάλλει κάθε μήνα έχει πραγματική ανταποδοτικότητα. Διότι επιστρέφει σε μία κρατική τηλεόραση η οποία είναι αντικειμενική, είναι αμερόληπτη, είναι ποιοτική, είναι συμπεριληπτική και μπορεί να προσφέρει κι ένα περιεχόμενο το οποίο, θα έλεγα, να μην το προσφέρουν άλλα ιδιωτικά κανάλια. Γιατί μπορεί μεν να μην έχει την απαραίτητη εμπορικότητα, είναι όμως απαραίτητο συστατικό μίας δημόσιας τηλεόρασης. Οπότε, καλή συνέχεια θα πω. Θέλω να πω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το 2019 και από την προηγούμενη διοίκηση. Βήμα-βήμα νομίζω ότι χτίζουμε την ΕΡΤ την οποία θέλουν οι Έλληνες πολίτες, αυτή την οποία κι εμείς ονειρευόμαστε και αφήνουμε πίσω μία ΕΡΤ του παρελθόντος, η οποία νομίζω ότι δεν υπηρετούσε αυτούς τους κεντρικούς στόχους τους οποίους εμείς έχουμε θέσει ως προτεραιότητες για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση» κατέληξε.
«Είναι η συμπερίληψη στην πράξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σιμψής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία ως πολίτες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ευχαρίστησε εκ νέου τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος κώφωσης και βαρηκοΐας, ώστε να περιλαμβάνονται πλέον και οι πολίτες 18-65 ετών.